Бока: Рибарској флоти недостаје лука

В. ВУЈНОВИЋ

понедељак, 11. 02. 2019. у 07:15

Бока: Рибарској флоти недостаје лука

Лазуре без места за бродице - Фото М. Кисе

Рибари у Боки, на удару невремена, без инфраструктуре забринути за безбедност својих пловила. Министарство најавило пројекат од милион евра

РИБАРИ у Боки немају где да вежу брод, па се бојимо да би судбину какву је недавно имала бродица херцегновског рибара Синише Ђаковићева, која је уништена у невремену, могао доживети и остатак флоте, каже председник Националног удружења произвођача рибе Црне Горе Марко Кисе.

Он подсећа да је протекле деценије било десетак хаварија, а надлежни у држави ништа нису урадили да осигурају безбедност рибарских пловила.

Прочитајте још: Обале Боке спајаће мост

- Вежемо бродове где се снађемо - огорчен је Кисе.

Он признаје и да је у случају хаварије на везу највећи кривац власник брода, који мора да га осигура, али да постоји рибарска лука такве ствари не би могле да се десе, а за непостојање луке највећи кривац је ресорно министарство.

Кисе се рибањем бави скоро 30 година и тврди да се толико прича и о изградњи луке. Међутим, до данас ништа није урађено нити има информације да ли ће је и када бити.

- Рибари не знају шта је са пројектом изградње рибарске луке у Њивицама, да ли је то и даље предвиђено планским документима. У оквиру марине Лазуре у Мељинама предвиђена је рибарска лука, али и њу коче не могу да уђу. Не знамо ни да ли ће бити места за рибарице у оквиру марине "Портонови". У европским лукама рибарице су на везу уз јахте и ничим не угрожавају наутички туризам - истиче Кисе, и додаје да сада страхују од сваког невремена па би и неко привремено решење било боље од ситуације каква је сада.

То је, према његовим речима, интерес свих педесетак чланова колико их има у Удружењу произвођача рибе Црне Горе, али и оних који су у другим удружењима или нису чланови ниједног.

Прочитајте још: Туристички крузери већ "харају" Боком и загађују је

Рибарска флота у Боки има шест коча, исто толико пливарица и око 20 везова за мале барке. На обезбеђење рибарске луке надлежне обавезује и поглавље 13 у преговорима са ЕУ.


Говорећи о сектору рибарства, чији је развој током претходних година под посебном пажњом Министарства пољопривреде, министар Милутин Симовић је казао да ће у 2019. та подршка бити за 50 одсто већа. За набавку и инсталирање опреме за места првог искрцаја и за изградњу рибарских лука планирано је око милион евра.

ОБЕЋАЊА

КРАЈЕМ прошле године министар пољопривреде Милутин Симовић изјавио је како ће наредних месеци бити отваране рибарске луке у Улцињу, Бару и Херцег Новом. Навео је и да ће то бити реализовано кроз МИДАС 2 пројекат од 10 милиона евра опредељених за рибарство, од чега је рибарима требало да буде издвојено пет милиона за унапређење флоте. На списку обећања била су и места првог искрцаја рибе, што је важно не само за рибаре, него и за праћење безбедности и квалитета рибе и морских плодова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације