СКОПЉЕ - Високи фунционер Стејт департмента Вес Мичел оценио је да су Преспански договор и предстојећи улазак Македоније у НАТО историјски тренуци и да ће имати позитиван утицај на стабилност и просперитет региона.

"Постизање Преспанског договора и његово извесно ступање на снагу, прослеђено учлањивањем у НАТО, историјски су тренуци изузетниих достигнућа, којима Македониија треба да се поноси", рекао је Мичел у разговору са шефом македонске дипломатије Николом Димитровим у Вашингтону.

Мичел је, како је саопштило Министарство спољних посова Македоније, посебно нагласио очекивање да ће та достигнућа имати позитиван утицај на стабилност и просперитет целог региона.

Димитров је Мичела упознао са актуелностима око примене Преспанског договора (о решавању спора са Грчком око имена) и предстојећим активностима око ратификације Приступног протокола за чланство Македоније у НАТО.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Грчки парламент подржао Преспански споразум; Честитали НАТО, Приштина и Тирана

Македонски министар спољних послова изразио је очекивање да ће убрзо уследити ратификација тог докуемта у Сенату САД.

Димитров се налази у дводневној радној посети Вашингтону, током које ће имати више сусрета са представницима америчке администрације, Конгреса и "тинк-тенк" организација, а учествоваче и на министарком састанку Глобалне коалиције за борбу против терористичке Исламске државе.