ЛИДЕРИ Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић, који су оптужени у афери "државни удар", решењем већа Вишег суда у Подгорици неће смети да напуштају боравиште, односно Подгорицу, док им то не дозволи судија Сузана Мугоша, јер им је изречена мера забране напуштања боравишта.

- Уколико оптужени прекрше изречену меру, против њих се може одредити притвор. Изречена мера надзора ће трајати док за то буде постојала потреба, а најкасније до правоснажног окончања поступка - пише у решењу у коме судија Мугоша наводи и да је суд имао у виду да су оптужени посланици и да имају потребу за честим службеним путовањима по Црној Гори и ван ње, али да та околност није од утицаја на другачије одлучивање.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: АФЕРА “АТЛАС”: Стијеповић осумњичен да је део криминалне групе Душка Кнежевића; Почела седница ДПС

Судија је поверила подгоричкој полицији да проверава извршење изречене мере и наложила да је обавесте уколико осумњичени напусте Подгорицу.

- Јасно је да је најновији потез режима, којим се, путем њихових пиона из судства и тужилаштва, ограничава кретање Андрији Мандићу и Милану Кнежевићу само на територију Подгорице, реакција на сусрет који су лидери ДФ имали са Владимиром Путином у Београду - изјавио је јуче, за "Новости", портпарол Нове српске демократије Марко Ковачевић, док ће о свему Мандић и Кнежевић говорити данас на конференцији за штампу.

Ковачевић сматра да је одлука дошла одмах након најаве да ће Нова српска демократија доделити Орден "Марко Даковић" академику Матији Бећковићу на свечаној седници Главног одбора у Београду.

Виши суд у Подгорици

- Режим је толико огрезао у антисрпству да је желео да у потпуности спречи сваку могућност сусрета Мандића и Кнежевића са Бећковићем. То показује да је српски народ духовно и културно супериоран у односу на оне који желе да га униште и да они који желе да Црну Гору учине антисрпском у том свом послу могу једино да прибегавају принудном апарату државе и заробљеним институцијама које држе под својом контролом - каже Ковачевић. - Награда "Марко Даковић" кроз овај чин добија још већи значај, јер они који су је установили и онај коме је прво додељена трпе исту врсту прогона и тортуре због заступања својих идеја, коју је трпео и Марко Даковић у свом времену.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Због лоших кредита банка без лиценце!

ЦРНОГОРСКИ АПАРТХЕЈД

ПРЕДСЕДНИК Покрета за промене Небојша Медојевић забрану кретања Мандићу и Кнежевићу ван Подгорице назвао је апартхејдом.

- Корумпирано и уцењено правосуђе наставља брукање државе и прогон најјаче опозиционе групације Демократског fронта. Никад више 1948. - казао је Медојевић поводом одлуке којом је судија Мугоша усвојила захтев главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића да се лидерима ДФ Андрији Мандићу и Милану Кнежевићу забрани напуштање Подгорице.