ЦГ: Недеља дан за одмор

Б. Р.

29. 01. 2019. у 06:28

ЦГ: Недеља дан за одмор

Фото Танјуг

Предложено ново решење у Закону о унутрашњој трговини

НОВО решење у Закону о унутрашњој трговини, према садашњим најавама, донеће нерадну недељу за 37.000 запослених у том сектору. Такву одлуку поздрављају запослени трговци, јер ће, оцењују, имати један слободан дан за викенд.

- Сматрам да је то одлично решење. Имаћу више времена за породицу и организацију свог слободног времена једном седмично и то искључиво недељом - казала нам је продавачица у једном подгоричком бутику.

Та вест обрадовала је и Милицу, која већ неколико година ради у трафици.

- Одлично је што ћу имати један слободан дан и то недељу. Досад имала сам два слободна дана у току месеца и то како ми дође по распореду. Могао је то бити било који дан. Овако то су четири слободна дана у месецу - каже Милица.

И док запослени поздрављају најављене измене закона грађани кажу да ће им требати прилагођавање да недељом не иду у трговину што, иначе, многи раде.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Црна Гора: На посао до 67. године?


- Шест дана у седмици радим, јер сам запослена у приватној агенцији за књиговодство. Зато сам трговину, већу, углавном завршавала недељом у мегамаркетима. Сада ћу морати другачије да се организујем, да набавку завршим неки други дан - прокоментарисала је Ивана К. из Подгорице.

У Министарству економије, које је и припремило измене закона, кажу да ће нерадна недеља побољшати продуктивност, да ће смањити трошкове одржавања и услуга уз задржавање постојећег броја запослених.

- Послови се могу распоредити на радне дане, а запослени имати нерадну недељу што је случај у другим делатностима - образложила је Марина Шаковић из Министарства економије.


ПРОМЕНА НАВИКА

ПРЕДЛОЖЕНА законска решења, каже Марина Шаковић, неће утицати на снабдевање тржишта и потрошача.

- Реч је само о промени навика, да се набавка обавља осталим данима, а не недељом. Сигурни смо да и у трговинама подржавају овакву иницијативу, јер се побољшава друштвена одговорност и даје предност породици - оцењује Шаковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Анти Антифа

29.01.2019. 06:57

Петак је традиоционално нерадан дан у државним институцијама "од Вардара па до Триглава"