ЗБОГ похаре Народног музеја на Цетињу из кога су годинама нестајали вредни експонати, чак и неки који су припадали владарској лози Петровића, Тужилаштво у том граду затражило је претрес станова двојице бивших директора Народног музеја. Наиме, постоји сумња да су они одговорни за нестанак вредних предмета у тој установи и да би се претресом станова могли пронаћи нестали предмети. Реч је о Петру Ћуковићу и Павлу Пејовићу. Међутим, Основни суд је одбацио оба захтева Тужилаштва, па је цела акција изостала.

Прочитајте још: НЕСТАНАК ЕСПОНАТА У ЦГ: Под лупом и Његошев сат

Кривични предмет формиран је у октобру 2017. по пријави подносиоца Александра Беркуљана, против одговорних лица у Народном музеју и Министарству културе и он је још у фази увиђаја.

За некадашњег градоначелника Цетиња Јована Маркуша, ова похара не представља никакво изненађење.

- Још 1987. као председник градске власти Цетиња покренуо сам питање похаре Двора краља Николе, који је једна од организационих јединица Народног музеја Црне Горе. И касније сам као грађанин Цетиња указивао где би могле да се налазе украдене слике Влаха Буковца, које су неспорно завршиле у Хрватској, међутим, надлежни у галерији Народног музеја Црне Горе и Министарства културе нису реаговали, као што нису реаговали ни после налаза наше комисије из 1987. године - каже Маркуш.

Он додаје да је довољно обратити пажњу о начину откупа уметничких предмета од стране вајара Павла Пејовића, бившег директора Народног музеја.

Прочитајте још: Украдени Владичин сат и златни печат двора!

- Он откупљује предмете од себе и сина! Ту је и откуп археолошке драгоцености од Стева Вучинића који су неспорно нађени са законом заштићених археолошких налазишта. Оне службенике музеја који су на ово указивали тадашњем директору Пејовићу и Министарству културе, једноставно су склањали са послова на којима су до тада радили како не би даље указивали на евидентне пљачке надлежних у Народном музеју - објашњава Маркуш.

ЕКСПОНАТИ У РЕГИСТРУ

ПЉАЧКА културног блага Црне Горе из Народног музеја на Цетињу дуго већ потреса црногорску јавност. Под мистериозним околностима нестало је 8.997 предмета! Не зна се где је завршио Његошев намештај, више од 20 комада, чак и његов собни сат украшен брилијантима и златним печатом дворске канцеларије, слике, скулптуре. Све побројано је још далеке 1966. уписано у регистар културних добара.