УБИСТВО ГЕНЕРАЛА ХВО: Оптужени Тигар и војни полицајци

О. МАТАВУЉ

четвртак, 17. 01. 2019. у 07:41

УБИСТВО ГЕНЕРАЛА ХВО: Оптужени Тигар и војни полицајци

Хамдија Абдић Тигар, Фото Skrinshot

Суд потврдио оптужницу за ликвидацију генерала ХВО Владе Шантића. Хамдија Абдић је познат као бизнисмен са криминалним досијеом

КАНТОНАЛНИ суд у Бихаћу потврдио је оптужницу против Хамдије Абдића званог Тигар, посланика СДА у Парламенту Федерације БиХ и ратног команданта 502. бригаде Петог корпуса тзв. Армије БиХ, због убиства генерала Хрватског већа одбране Владе Шантића.

Осим Тигра, оптужени су још и припадници некадашње Војне полиције 502. бригаде Дедо Карабеговић, Јасмир Топал, Рамиз Бајрамовић, Енвер Керановић, Индијан Алибеговић и Рамиз Ружнић.

Владо Шантић, који је један од оснивача ХДЗ БиХ у Бихаћу и бивши потпредседник те странке, убијен је 8. марта 1995. године. Последњи пут жив је виђен на прослави Дана жена у хотелу "Седра" код Бихаћа. Према изјавама сведока, из хотела су га одвели припадници Војне полиције, којима је командовао оптужени Абдић, и од тада му се изгубио сваки траг.

Тело никада није пронађено, иако је у јануару 2014. године уз помоћ заштићеног сведока у месту Грабеж изнад Бихаћа пронађено буре са смесом, за коју се веровало да су посмртни остаци Шантића. Пронађени материјал достављен је на вештачење Међународној комисији за нестала лица, али није био подобан за ДНК анализу јер, како је појашњено, у материјалу није било препознатљивих људских остатака.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ухапшен Хамдија Абдић Тигар због убиства генерала ХВО

Медији су писали да је заштићени сведок открио да је Шантић из хотела одведен у команду Војне полиције, а потом у кућу таста једног од оптужених, где је убијен. Сведок је тврдио да је тело убачено у буре у које су наводно сипани бензин, нафта и разређивач, да би након тога било однесено на месту где је то буре пронађено 19 година касније.

Иначе, Абдић је познат као контроверзни бизнисмен са криминалним досијеом. Правоснажно је осуђен на две године затвора због премлаћивања и рекетирања привредника Неџада Бајрића из Цазина, од кога је заједно са Емином Пивићем покушао да изнуди 200.000 марака.

Владо Шантић, Фото Слободна Далмација

Иако је на све начине покушавао да избегне одлазак у затвор у октобру 2009. године, док је био члан Извршног одбора Фудбалског савеза БиХ, полиција га је ухапсила у башти сарајевског хотела "Херцеговина" и одмах га спровела у КПЗ Зеница.

ДУДАКОВИЋЕВА ДЕСНА РУКА

ХАМДИЈА Абдић Тигар важио је за "десну руку" команданта Петог корпуса тзв. Армије БиХ Атифа Дудаковића, оптуженог за ратне злочине над Србима у Босанском Петровцу, Кључу, Санском Мосту и Босанској Крупи, те над Бошњацима - припадницима Аутономне покрајине Западна Босна у Бихаћу и Цазину. Познат је и као "главни глумац" са видео-снимака о злочинима Петог корпуса.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Kad su to radili jedni drugima

17.01.2019. 07:58

možemo misliti šta su radili Srbima... i jedni i drugi.

Шатор

17.01.2019. 08:44

Пријатељи Наташе Кандић и Соње Бисерко. Фина екипа, браћа Чеде Јовановића. Чак имају исте и пословне потезе.