ЈЕДАН од пет историјских мостова саграђених на растојању од око 800 метара што представља својеврстан раритет, камени мост на Сувом потоку, испод зидина Старог града Бара, реконструисан је крајем децембра. Ова грађевина с краја 17. века је задужбина, али име ктитора није познато.

- Мост на Сувом потоку је улазна капија у природни музеј маслинарства, културе и религије. На овом простору је готово 10.000 стабала маслина, од којих је око 1.000 стабала старије од 1.000 година - овим речима је дочарао камени мост, археолог Омер Перочевић, који је и предложио да се обнови оронула грађевина.

Мост се налази у Џиџарину, на стази кроз маслињаке која је, кад се реализује пројекат Друштва маслинара Бара, деоница првог Маслинарског пута у Црној Гори...

Прочитајте још: Ниче ћуприја на Веригама

ДРУШТВО маслинара је заједничким акцијама успело да очисти пешачку стазу која води од улаза у Стари град, кроз лукове аквадукта низ падину све до реке и старог, каменог моста. Како би заштитили природну и културну баштину, а овом путу додали још један занимљив туристички садржај, са задовољством су прихватили предлог археолога Перочевића да заједнички обнове и од пропадања сачувају стари мост на Сувој ријеци (Перином потоку).

- Мост је био зарастао у високо растиње, камене ограде су биле давно урушене, калдрма је у већем делу била оштећена, лагано је пропадао и претило му је урушавање. Чланови Друштва маслинара су са ентузијазмом очистили све растиње са моста и околине и спремили га за радове на ревитализацији. Дужина моста износи двадесет метара, а његова ширина на средини је нешто више од два метра - казао је председник НВО Друштво маслинара Бар Ћазим Алковић, истичући да се радило стрпљиво и са пуно љубави, а посао је завршен за неких 90 дана.

- Водило се рачуна о сваком камену, о боји цемента и малтера, о сваком детаљу који ће мост чинити сигурним, а опет са највише сличности изворном облику. Ово је једини мост у окружењу код којег је сачуван изворни облик у свим појединостима. Представници Управе за заштиту културних добара су више пута обилазили мост и пратили радове - рекао је Алковић.

Археолог Омер Перочевић и председник Друштва маслинара Ћазим Алковић - Фото А. Баковић


ЗА реконструкцију моста Друштво маслинара је, на конкурсу Туристичке организације Бара, добило 4.000 евра, од дела средстава од боравишне таксе која се улаже за реализацију пројеката валоризације културне баштине, који се односе на археолошка истраживања, конзерваторске и рестаураторске радове, реконструкцију и промоцију културних добара на територији општине Бар.

Прочитајте још: Мостови као туристичке атракције

- Културно добро Бара које је било на рубу пропадања, камени мост на Сувом потоку, доведен је у стање које заслужује и сада је на понос свих нас, посебно људи који су вредно радили на реконструкцији - каже директор Туристичке организације Бар Емил Кукаљ.

После јавног позива као најповољнији понуђач изабран је Сувад Османовић, који је у Бару већ препознат као права особа за послове ове врсте.

- Мост на Сувој ријеци је због позиције, тешке приступачности, јединствен, непоновљив - драгуљ града Бара, за чију реконструкцију смо користили камен из краја. Терен је диктирао транспорт камена, доношен је ручно - казао је Османовић.

ВИШЕ НАЗИВА

МАЊЕГ моста са више назива ретко где има - Мост на Сувом потоку, Перин мост, Љубавни мост...

- Цео овај потез до кањона Румије зове се Перин поток. Неки га зову Перин мост, неки мост на Сувом потоку. Неко би питао - чему мост, а поток сув. Поток јесте сув седам-осам месеци, али кад се "небо" сручи изнад Румије и крене бујица носи све пред собом - објашњава Перочевић.

Неки га зову и Љубавни мост. Наш саговорник уз шалу рече да је мост "чувао" и образ у минулим временима.

- Давно је речено, мостови су најплеменитије грађевине које је човек направио. Колико је терета и блага пренесено преко мостова. Доброчинство је спасти мост.