Дан пре гласања за уставне измене, у Македонији још није сигурна двотрећинска већина у Собрању. Неизвесна је подршка албанске опозиционе странке Беса. Премијер Зоран Заев је навео да 80 гласова још није обезбеђено, преноси a1on.mk.

У Македонији и данас трају преговори за обезбеђивање гласова најмање 80 посланика у Собрању, који су потребни за ратификацију споразума о имену ове земље.

Премијер Зоран Заев је навео да 80 гласова још није осигурано. У гостовању на ТВ 21, лидер албанске странке Беса, Билал Касами, поручио је да та странка неће дати "зелено светло" уколико се не испуне њихови захтеви.

Два захтева Бесе су да не постоји македонско држављанство код Албанаца и да не постоји заштита само за македонску дијаспору, већ заштиту за целу дијаспору Македоније.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - УЛИЦА ЧУВА УСТАВ: Протести испред парламента у Скопљу

Ово је нова баријера за Заева зато што, уколико прихвати захтеве Бесе, губи подршку осам посланика из нове независне посланичке групе ВМРО-ДПМНЕ.

Према најавама, у петак треба да се гласа за уставне измене које су у последњој, трећој фази.

Сваки амандман се потврђује простом већином од укупно 120 посланика у македонском Собрању, док се на пленарној седници сваки текст амандмана потврђује двотрећинском већином, а након тога се гласа поново са двотрећинском већином за све амандмане заједно. Потом, неопходна је још једна двотрећинска већина како би се усвојио Уставни закон.