У ПАРЛАМЕНТУ Македоније у среду је спроведена последња, трећа фаза усвајања уставних промена које проистичу из Преспанског споразума, потписаног прошлог лета, после договора представника Атине и Скопља. У исто време, пред зградом парламента демонстрирало се против уставних промена, под диригентском палицом више македонских политичких удружења. Крајњи рок за гласање о уставним променама је 15. јануар.

Премијер Владе Македоније и лидер владајућих социјалдемократа (СДСМ) Зоран Заев после сусрета са челником Алијансе Албанаца у овој земљи Зијадином Селом, у уторак у Скопљу је потврдио да је прихватио предлог за промену дела преамбуле Устава "грађани који живе у границама", указујући да ће коначна формулација бити "грађани Македоније, македонски народ и део албанског народа, део турског народа, део влашког народа...".

Прочитајте још - СОБРАЊЕ ПРЕД ИСТОРИЈСКОМ ОДЛУКОМ: Уставна „виза“ договора са Грчком?

Током разговора са Селом, како је потврдио Заев, прихваћен је и "трећи захтев" Алијансе за Албанце везан за допуну Уставног закона "у односу на Косово". Конкретно, у делу где се наводи, поред четири суседа уписује се и пети, признат од Републике Македоније - Косово.

Заев је потврдио да ће Алијанса за Албанце подржати амандмане и уставни процес у Собрању, уз наду да ће то учинити и посланици албанске странке Беса.

Дискусија о четири нацрта амандмана на Устав Републике Македоније, почела је у Скопљу у среду касно по подне. Премијер Зоран Заев званично још увек нема двотрећинску већину, потребну за њихово усвајање. Предлагач амандмана је Влада Македоније, а опозициона ВМРО-ДПМНЕ није учествовала у дебати, јер не подржава промене. Уместо тога прикључила се демонстрацијама. Очекује се да ће поступак усвајања трајати краће од очекиваног, те да ће бити завршен до краја недеље.

Прочитајте још - Заев: Спреман сам да разговарам са свима за консензус

По усвајању пакета измена у Собрању, процес ће се преселити у Грчку, где тамошњи парламент такође треба да ратификује Преспански споразум.

ПОЗИВ ПРЕДСЕДНИКУ ИВАНОВУ

Пред зградом Собрања у среду је протестовала група грађана "Македонија - блокира", потпомогнута другим удружењима. Протест су обезбеђивале јаке полицијске снаге. Демонстранти су узвикивали "издајници", "плаћеници", "Македонија, Македонија" и позивали посланике и председника Ђорђа Иванова да им се придруже и да се супротставе промени имена државе.