ИАКО су Ђорђије Вујичић, Драгутин Шлаги Вујовић и Марко Блечић, чланови никшићког Планинарско-смучарског друштва "Јаворак", пре осам година добили статус заслужних спортиста Црне Горе, а тадашњи председник државе Филип Вујановић наградио их орденима за храброст, то није било довољно да задрже доживотне накнаде које им је Министарство спорта доделило за изузетан успех - освајање Монт Евереста (8.848 м).

На изузетан спортски успех бачена је сенка, јер је доживотна месечна накнада укинута Ђорђију Вујичићу, а одлука је стигла након што је министар спорта Никола Јановић тражио од тужилаштва да испита како је тројици алпиниста додељен статус врхунског спортисте. Другом освајачу Евереста Вујовићу пре годину дана је суспендовано право на накнаду, а то највероватније чека и Марка Блечића, који је напунио 35 година и "стекао право" на накнаду.

Годину дана Министарство спорта покушава да докаже да успон на врху Хималаја није врхунски резултат, сматрајући да је храбрим Никшићанима незаконито додељен статус врхунских спортиста.

Прочитајте још - "Оклизнули" се са крова бирократије

- Не би нас зачудило да нам сада Јановић затражи и враћање ордена - кажу огорчени планинари Вујичић, Вујовић и Блечић. - Годину дана се министар није удостојио да нас прими на разговор. Оваквим односом он убија наш вишедеценијски рад са подмлатком, а деца не могу бити мотивисана. Свуда у свету је алпинизам означен као врхунски спорт, али ево не и у Црној Гори. Када смо изнели црногорску заставу на врх Евереста били смо понос државе, а сада нам се не признаје тај успех.

Из Министарства спорта одговарају да је увидом у решења и документацију коју су преузели од бивше Управе за младе и спорт утврђено да је погрешно примењен тада важећи закон о спорту јер није био испуњен законски услов за утврђивање статуса врхунских спортиста за наведена лица, због чега постоји сумња да је том приликом извршено кривично дело.

За врхунске резултате месечна доживотна накнада износила је 960 евра.

ПРВИ ЦРНОГОРЦИ НА КРОВУ СВЕТА

ТРОЈИЦА Никшићана стала су на кров света, ћудљиви Монт Еверест, 22. маја 2010. До тада су два пута нападали овај врх, али их планина није хтела. Без помпе су испраћени из родног Никшића, а дочекани као хероји. Њихова имена уписана су златним словима у историју црногорског спорта и алпинизма јер су први Црногорци који су стали ногама на "кров света". Четири дана су се верали и спуштали низ гудуре сурових Хималаја како би превазишли многобројна искушења и баријере, остварујући сан претходних никшићких експедиција које су безуспешно покушавале да победе природу.