У ДЕЧЈЕМ дому "Младост" у Бијелој отворена су два нова сервиса подршке за децу и младе: Прихватилиште за децу жртве породичног насеља и Национална СОС дечја линија, чиме је заокружен план трансформације ове установе. Већ две године у оквиру Дома је и Дневни центар за децу са сметњама у развоју.

Министар рада и социјалног старања Кемал Пуришић каже да се Прихватилиште налази у згради у оквиру Дома и да има две стамбене јединице за двоје, односно четворо корисника. Реч је о привременом облику заштите детета до решавања проблема који је настао у породици. За адаптацију, уређење и опремање објекта Министарство рада и социјалног старања издвојило је 88.000 евра, а за Националну СОС дечју линију 30.000. Уницеф је донирао 10.000 за обуку запослених.

Прочитајте још: Малишани добијају склониште у Бијелој

Министарству су партнери били Уницеф, "Телеком", Универзитет Доња Горица и сарадници из региона.

- Можемо рећи да је ово велики дан за сву децу која ће користити наше услуге, а њихов осмех и њихова радост су најважнија оцена нашег залагања да будемо друштво окренуто правим вредностима, друштво у коме ће се у потпуности поштовати права деце - рекао је министар Пуришић.

Директор Дома Владимир Делић оценио је да је искуство омогућило овој установи да, пратећи европске стандарде, уведе савремене облике заштите ове осетљиве и рањиве популације.

Шеф канцеларије Уницефа за ЦГ Осама Макави Кхогали уз честитку је додао да му се посебно свиђа чињенца да овакве свечаности у Црној Гори организују тек када оно на чему раде буде у потпуности у функцији.

ОТВОРЕНА ВРАТА

У ДЕЧЈЕМ дому у Бијелој сада борави 68 штићеника. За њих је у петак организован и Дан отворених варата, манифестација основана пре 45 година, па су малишане обишли бројни дародавци не само из Херцег Новог, већ и из других градова Боке.