ДАН након што је вуковарски ХДЗ затражио да се забрани рад Демократског савеза Срба тврдећи да његови чланови износе неистине о деведесетим годинама прошлог века, заменик градоначелника Срђан Милаковић показао је попис убијених Срба у Вуковару.

На списку су 42 имена вуковарских Срба који су убијени у јулу и августу 1991. године, а реч је о цивилима који са ратним дејствима нису имали везе.

Прочитајте још:ХРВАТИ БЕЗ РЕАКЦИЈЕ НА ОБНОВУ УСТАШТВА: Графити у част НДХ и Хитлера

- Ти су људи пореклом Срби, то су цивилне жртве, и кривци који су их убили никада нису одговарали. У Вуковару се говори о жртвама, али само о жртвама чији су егзекутори припадници српског народа - тврди Милаковић.

Позвао је градоначелника Вуковара Ивана Пенаву да провери списак и утврди да ли је реч о особама које су некада нешто незаконито урадиле, имале експлозив у кући или оружје.

- Најлакше је људе етикетирати и назвати их великосрбима, и то онда када траже право за Србе, употребу српског језика и ћирилице. За Србе у Вуковару никада није била тежа ситуација, не могу да остваре права која су им гарантована хрватским уставом - каже Милаковић.


- Чињеница је да од деведесетих година нису владале такве напетости у Вуковару као данас и да је реторика све сличнија оној из тог времена. Јаз између Хрвата и Срба све је већи и опаснији - каже заменик градоначелника Срђан Милаковић.