ВЛАДА Црне Горе није спремна да преузме ризик који доноси повећање минималне зараде, укидање кризног пореза и пореза на лични доходак, саопштио је премијер Душко Марковић на премијерском сату.

Зашто је Влада одбила предлог за повећање минималца, те укидање пореза, упркос економском расту, било је питање представника Социјалдемократске партије Ранка Кривокапића, који је истако неколико позитивних ефеката ове измене закона. Према његовом мишљењу, таквим потезом, осим што би била обезбеђена већа примања, радници би остварили право на веће пензије, а државни фондови би остварили вишемилионске приходе по основу пореза, приреза и доприноса. Негативни ефекти, како тврди, били би анулирани увођењем стартног неопорезивог дела зараде.

Прочитајте још - СУЗБИЈАЊЕ СИВЕ ЕКОНОМИЈЕ У ЦГ: Легализација решење за такси превознике

Са друге стране, Марковић, тврдећи да је на почетку мандата предложио исто, казао је да је таква одлука одложена по савету министра финансија. Наиме, преме речима премијера, Влада разматра разне сценарије, али не жели да ризикује да повећа минималац, а да, са друге стране, таква одлука доведе до већег броја незапослених или до померања пословања у неформалну зону.

- У поређењу са земљама у региону, имамо мању минималну зараду, али и већу просечну зараду. Одлуке морају бити правовремене и праведне према свим деловима друштва. Влада ради да грађани боље живе, напорно радимо на томе, иако се резултати можда тренутно не виде. Циљ Владе је смањење дуга испод 63 одсто БДП-а и стварање буџетског суфицита у 2020. години. Већ две године Црна Гора има суфицит текућег буџета, односно, задужења служе само за капиталне инвестиције и отплату кредита, а не за текућу потрошњу - тврди Марковић.

Прочитајте још - Црна Гора: Повећање минималца чека владу

ПЛАНОВИ Према Марковићевим речима важно је да држава повећава власничко учешће у ЕПЦГ, која добро послује, има озбиљан профит усмерен у инвестирање, па је у најави градња соларне електране са скандинавском компанијом. Такође, додаје да је у плану и покретање нове ветроелектране на Крнову, мале хидроелектране на Комарници, а биће решено и питање загађења Пљеваља реконструкцијом термоелектране.

Када је реч о акцизама за гориво и порезу на лични доходак, премијер је казао да је приход од акциза један од најстабилнијих прихода буџета, па захтева посебну анализу како би се спровело њихово смањење, док је смањење пореза на доприносе планирано тек за 2020. годину.

На Кривокапићеве оптужбе да грађани не осећају раст економије, да дуг није смањен, а да резерве нису порасле, те да новац највероватније "иде у џепове тајкуна", Марковић наводи да је сваки цент уложен у развој земље не само у ауто-пут и подводводни кабл већ у комплетну инфраструктуру, образовање и пољопривреду.

Да извесни тајкуни профитирају на рачун грађана, а уз помоћ државе, тврди и посланик Демократског фронта Небојша Медојевић. Њега је занимало како председник Владе оцењује ефикасност регулаторних институција у очувању конкуренције и интереса потрошача, наводећи да грађани струју плаћају знатно више него што би требало.

Иако се, како је казао Марковић, слаже да је спорна улога регулатора, нагласио је да то није у надлежности Владе, да та институција нема никакве законске обавезе према Влади, већ је то у надлежности парламента, па је саветовао да посланици искористе свој ауторитет и расправе о томе.