УМЕСТО у Бијелом Пољу, како је званично било најављено, модерни затвор за притворенике и осуђене особе са севера Црне Горе биће изграђен у Мојковцу, у месту Стевановац. Вест, шокантну по руководство Општине Бијело Поље, али и грађане ове општине, званично је саопштио председник Општине Мојковац Ранко Мишнић.

- У затвору ће бити запослено око 100 грађана - казао је тријумфално Мишнић.

Прочитајте још: Бијелом Пољу обећани затвор у - Мојковцу

Он је тако потврдио гласине да ће модерни затвор, чија градња ће коштати 15 милиона, градити Вада Црне Горе средствима обезбеђеним из кредита код Банке за развој Савета Европе.

У Бијелом Пољу верују да је до обрта дошло захваљујући утицају премијера Душка Марковића, рођеног Мојковчанина, те је пројекат измештен из Бијелог Поља, иако је његова градња у граду на Лиму била готова ствар.

Елиминација Бијелог Поља била је извесна након последње седнице Владе, али у јавности је то ипак одјекнуло шокантно.

Нарочито јер је још пре годину председник Општине Бијело Поље Александар Журић најавио да ће се нови затвор правити у Бијелом Пољу, наглашавајући да има више потенцијалних локација, али да су најизвесније на Расаднику у Расову.

Прочитајте још: Затвор граде у фабрици?

И директор Директората за извршење кривичних анкција Славица Рабреновић тада је рекла је да је акционим планом за поглавље 23. предвиђена изградња затвора у Бијелом Пољу који обухвата три сегмента - затворске јединице са укупним капацитетом од око 150 затвореника (са могућношћу проширења). Објекат је требало да има истражни затвор, затвор за кратке казне и затвор за дуге казне за северни део Црне Горе, који би био у складу са препорукама Комитета Савета Европе за превенцију тортуре и нехуманог и понижавајућег третмана или кажњавања (ЦПТ) из 2008. и 2013. године.

Изградњом затвора у Бијелом Пољу би се омогућило извршење казни затвора из надлежности основних судова са подручија надлежности Вишег суда у Бијелом Пољу, који покрива 13 општина на северу Црне Горе.

У изградњу објекта у Бијелом Пољу веровала је и начелница затвора у Бијелом Пољу Весна Павићевић.

- Нови затвор ће бити грађен по европским стандардима, а у њему ће се тако вршити и ресоцијализација притвореника и осуђених лица - рекла је Павићевићева.

НЕВЕРИЦА У СТАРОМ ЗАТВОРУ

- ИЗЈАВА Мишнића, који очигледно сматра да ће у затвору бити запослени листом Мојковчани, смешна је. Зна се добро ко ради и ко може радити у затвору. Нема ниједног показатеља који иде у прилог измештању затвора у Мојковац. Овде у Бијелом Пољу су и Основни суд надлежан за Мојковац, али и Виши суд и Више државно тужилаштво, надлежни за све општине са севера. Привођења из затвора у те установе су свакодневна и честа. Како ће се то радити из Мојковца - пита један од командира у бјелопољском затвору.

ЋУТАЊЕ

У Општини Бијело Поље у среду није било расположених за разговор.

- Мислим да не треба објашњавати како је дошло до овог преокрета. Све је јасно - казао нам је у среду бјелопољски функционер, који није желео да му се помиње име.