СКОПЉЕ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“


ВЛАСТИ Македоније припремају неопходну документацију и захтев Мађарској за изручење одбеглог бившег премијера и почасног председника опозиционе ВМРО-ДПМНЕ Николе Груевског, иако Скопље са Будимпештом нема потписан споразум о екстрадицији. Истовремено, на домаћем терену нема извештаја о томе како је и уз чију “логистику” Груевски утекао.

Премијер владе у Скопљу Зоран Заев је уверен да ће осуђени а одбегли Груевски из Мађарске бити враћен у Македонију на издржавање двогодишње робије због злоупотреба у набавци луксузног “мерцедеса” вредног 600.000 евра, 2012. године. У међувремену, појавиле су се информације бугарског “Фокуса” да је бегунац већ променио “склониште” и да је из Мађарске пребачен у Русију или Турску.

У Скопљу се о Груевском, ни после десет дана од његовог нестанка, званично ништа не саопштава. Истраге воде и МУП и Тужилаштво како би се утврдило ко је у Македонији одговоран у тој операцији, као и да ли је Груевском помогао неко из полиције.

Прочитајте још: Заев: Груевски ће бити враћен у Македонију

- Ако се утврди одговорност, понеће је свако, па нека је било ко у држави, почев од мене па до било кога другога - изјавио је Заев на скопској Алсат М телевизији.

На основама “признања” званичника и медијских нагађања из Албаније, Црне Горе и Мађарске, у Скопљу се данима “црта” могућа путања бекства Груевског, али без икакве очекиване званичне потврде надлежних институција и безбедносних служби. Албанска полиција је потврдила да је Груевски на територију те државе из Македоније стигао илегално, а одатле у Црну Гору - легално, преко прелаза Хан Хоти.

НОВИ ПРОТЕСТИ ПРОТИВ ЗАЕВА МАКЕДОНСКА дијаспора, која се противи промени Устава и имена Републике Македоније, позвала је данас на масовне протесте против актуелне владе Зорана Заева. У саопштењу за јавност, које су објавили неки медији у Македонији, поручује се да сви Македонци, без обзира на религијску и политичку припадност, треба да подигну глас, како наводе, против нелигитимне владе Зорана Заева. Протести ће почети данас, наставиће се наредних дана, али се не прецизира време и место њиховог одржавања.

Медијски, из Тиране се овај податак допуњује сазнањима да је Груевски преко прелаза Блато, код Дебра, “илегално прешао границу и пешице ушао у Албанију”. Полиција је потврдила да његов улазак у Албанију није регистрован ни на једном прелазу са Македонијом. Но, “легални излазак” у Црно Гору - јесте. То је, потом, потврђено и у Подгорици. Одатле је, наводно, преко прелаза Добраково, у возилу с регистарским ознакама мађарског дипломатског представништва и са њиховом пратњом, ушао у Србију, а потом стигао у Будимпешту.

Албански лист “Дита”, позивањем на неименоване али “сигурне изворе”, наводи да је Груевски “са својим људима” ушао на албанску територију, потом је стигао у Тирану, а затим се, возилом Амбасаде Мађарске, упутио у Црну Гору. Исти извори су навели да су у бекство Груевског умешане тајне службе. Чињеница је да Груевски на прелазу Хани и Хотит ка Црној Гори не би могао да се појави са личном картом а да нигде није регистрован његов улазак у Албанију. Закључује се да су бекство Груевског спровели “утицајни и поуздани, његови људи”.

У неким медијским претпоставкама из Тиране наводи се могућност да је помоћ у бекству Груевског преко Албаније пружио и сам шеф државе Илир Мета.

ЛОШЕ ОБАВЉЕН ПОСАО

НЕПОТВРЂЕНЕ информације бугарских и мађарских медија које говоре да је Никола Груевски већ у Русији или Турској, за бившег обавештајца, актуелног Националног координатора за гранично управљање Владимира Пивоварова представљају могући и реални сценарио. Пивоваров, који је руководио и војним и обавештајним сектором МУП, каже да Управа за безбедност и контрашпијунажу (УБК) није завршила посао како треба. И он сматра да је Груевски највероватније македонску границу прешао илегално, преко малог граничног прелаза или преко планинских путева.