Црна Гора: Тешко одолевају лепоти порока

И. Стојадиновић

12. 11. 2018. у 07:45

Црна Гора: Тешко одолевају лепоти порока

Јавна установа за лечење од зависности у Црној Гори "Какарицка гора"

Повећан број Црногораца зависника од дроге, алкохола и коцке. Чак 15.000 грађана узима дрогу, а међу наркоманима и малолетници

БОЛЕСТИ зависности имају тенденцију раста свуда у свету, па и у Црној Гори. Према проценама, међу Црногорцима је више од 15.000 зависника од дроге, а алармантно је повећан број малолетних наркомана. Подаци из истраживања Института за јавно здравље из прошле године показују да је у популацији од 15 до 35 година, њих 14,3 одсто пробало илегалне дроге, а да је 11,2 одсто користило дроге прошле године.

Прочитајте још: Црногорска полиција запленила више од три тоне дрога

Једина јавна установа за лечење од зависности у Црној Гори "Какарицка гора" у току прошле године примила је 82 зависника од дрога, алкохола и коцке. Од почетка ове године, за рехабилитацију у тој установи пријавиле су се 73 особе, од којих је већина мушкараца, њих 67. Како су казали "Новостима", највећи број клијената су хероински зависници, али су приметили да је све више особа са проблемом алкохолизма.

- Посебно су чести случајеви да су особе које су зависне од коцке зависне и од неке врсте дроге. У укупном броју корисника наших услуга број зависника од коцке се креће између пет и седам одсто - казали су у ЈУ "Какарицка гора". - Третман у нашој установи почива на приступу да опоравак од болести зависности не представља само успостављање апстиненције, већ подразумева промену животног стила, понашања, размишљања и ставова, што је, у суштини, дугорочан процес.

УСЛОВИ ОСНОВНИ услов за пријем у установу је да је присутна аутентична мотивација за лечењем као и добровољност. Неопходно је да потенцијални клијенти поседују лекарско уверење за колективни смештај, личну карту, књижицу, као и документацију о претходним лечењима, ако их је било.

Прочитајте још: У Црној Гори уништено тону и по више дроге у односу на 2017.

Како су објаснили из "Какарицке горе" третман се састоји из два дела. Првих годину дана зависници бораве у установи, након чега следи још годину дана у току којих су клијенти обавезни да по позиву стручног тима дођу на тестирања на присуство психоактивних супстанци, као и на групне психотерапије. За први део лечења је неопходно месечно издвојити 1.000 евра.

Захваљујући главном граду и Министарству рада, партиципација клијената који су држављани Црне Горе износи 230 евра месечно.ТЕРАПИЈА

РАДНО-ОКУПАЦИОНА терапија је осмишљена на начин да омогућава клијентима да се осећају корисно, виде резултате свог рада, стварају позитиван однос према радној дисциплини, стичу радне навике, као и да развијају самодисциплину. Овај вид терапије обухвата мануелне, креативне, рекреативне, едукативне и остале активности, с циљем корекције понашања, а у складу са психофизичким могућностима сваког појединца.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације