ПРОСЛАВА У БУДВИ: Обележено сто година од државног уједињења Боке которске и Црне Горе са Србијом (ФОТО)

Танјуг

08. 11. 2018. у 09:15

ПРОСЛАВА У БУДВИ: Обележено сто година од државног уједињења Боке которске и Црне Горе са Србијом (ФОТО)

фото В.Кадић

У Будви је у среду, под мотом "Поколења дела суде", одржана Централна прослава јубилеја века од државног уједињења Боке которске и Црне Горе са Србијом у Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца
У Будви је у среду, под мотом "Поколења дела суде", одржана Централна прослава јубилеја века од државног уједињења Боке которске и Црне Горе са Србијом у Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца.


Том приликом обратио се први председник Црне Горе од увођења вишепартијског система и некадашњи савезни премијер Момир Булатовић, који је рекао да 7. новембар представља велики датум црногорске прошлости.

"Пре четири године, када смо обележавали почетак Великог рата, присетили смо се да је тада моћно Аустро-угарско царство војно напало малу и исцрпљену Србију. Циљ није био да је победи и освоји. Поклич је био "Србија мора умрети". Исто се односило и на Црну Гору, мада није било речено. У историји модерног ратовања тешко је наћи сличан пример објаве рата. Срби нису били добри ни као робови, већ само мртви", рекао је Булатовић, преноси црногорски сајт "Ин4с".

Он је указао и на огромне жртве које је однео Први светски рат.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СКАНДАЛ У ЦРНОЈ ГОРИ: Мило тражи од Срба у Црној Гори да устају на химну коју је писао озлоглашени усташа

"Често замишљам Србију у којој су оних 1.300 каплара остали живи, изродили децу и радовали се унуцима. И Црну Гору из које Аустро-угари нису интернирали у Мађарску цвет наших мушких глава, којима се никада није сазнало ни броја, ни стрва. Камо лепе те среће. Све те жртве заслужују поштовање и захвалнот. Шта год ми тренутно мислили, оне су уграђене у наш животни код. Оне нам доносе исконски страх од људске глупости и одвратне себичности. Оне треба да упозоре куда ове две страшне људске мане могу довести. Свакога, а посебно нас у Црној Гори. Зато, у памет се браћо", рекао је Булатовић.


фото В.Кадић


Он је осудио забрану уласка у Црној Гори истакнутим српским интелектуалцима, рекавши да се и то "чудо невиђено" десило на нашу свеукупну срамоту.фото В.Кадић


Протојереј Српске православне цркве, ставрофор Момчило Кривокапић поручио је да је пре 100 година сваки Бокељ од Дебелог брега до Спича знао да није Црногорац, а да је сваки Црногорац знао да је Србин.


фото В.Кадић


Напоменуо је да постоје они који мрзе све што је српско, "негирајући чињенице и при том стварају фантастичне теорије као што је она да је Сима Милутиновић Сарајлија залудио Његоша српством и косовским митом, а Његош све Црногорце убедио да су Срби и да су потомци косовских јунака".


Подсетио је и да признавањем Косова и уласком у НАТО Црна Гора постаје Монтенегро, те да почиње вулгарна монтенегризација у свим сферама.


фото В.Кадић


"Од реда људи не знају да Бока никада није била Црна Гора, а да су Грбаљ, Будва, Маине, Браићи, Бечићи и Паштровићи Бока Которска. Бока се ујединила са Србијом директно, а не преко Подгоричке скупштине. Горе главу српски народе, горе главу српски народе Боке которске! Прошли су сви окупатори, па ће проћи и ови! Ничија није горела до зоре", поручио је Кривокапић, преноси "Ин4с".


фото В.Кадић

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СРАМНИ ПЛАКАТИ У ЦРНОЈ ГОРИ ПРОТИВ СРБА: Ослободиоце сад називају убицама!

Председник Одбора за прославу 100 година ослобођења Будве Марко Бато Царевић казао је да је поносан на обележавање најславнијег датума црногорске историје.


фото В.Кадић


Он је истакао да преци нису имали дилему да ли треба да се боре за слободу.

"Овај величанствени скуп показује да су бесмртне и непролазне вредности које су красиле наш народ кроз векове, а у центру којих је увек била слобода", истакао је председник Одбора за Србе у региону Миодраг Линта.


фото В.Кадић


Он је нагласио да око питања слободе са Србима никада није било погађања нити компромиса.

"Браћо Срби, будите поносни на ваше претке! Немојте никада да заобравите чињеницу: идеје ослобођења и уједињења су вечне. Онај који жали за окупатором, тај тешко може бити Болкеј, Црногорац, Херцеговац, тешко може бити Србин. Будите истрајни на свом путу, издржите и пребродите сва искушења! Доста је било неслоге међу Србима, много нас је коштала. Будимо јединствени као што је била највећа и најбоља генерација оних великана из 1918. године. Нека је вечна слава нашим прецима и ослободиоцима и ујединитељима. Нека вечно живи народ Црне Горе и Боке", поручио је Линта.


фото В.КадићРАКОВИЋ И АНТИЋ ПОРУЧИЛИ: ИСТОРИЈУ НИЈЕ МОГУЋЕ МЕЊАТИ


Српски историчари, Чедомир Антић и Александар Раковић, којима је власт у Црној Гори забранила долазак на обележавање века од тзв. Подгоричке скупштине, поручили су да је историју немогуће мењати и да су Срби преживели све окупације.


Двојица од четворице српских интелектуалаца, којима је забрањен улазак у Црну Гору, Антић и Раковић, путем видео бима обратили су се присутнима у препуном будванском Медитеранском спортском центру.


Антић је рекао да му је драго што је коначно дошло време да се српски народ Црне Горе, српски народ Боке Которске упути ка слободи и ка демократији.


“Сила је уточиште слабог, а (Мило) Ђукановић не би овај прогон према свима нама примењивао да не види да му прети политички крај. Уверен сам да ова стогодишњица нашег ослобођења и уједињења поново сведочи о великим тежњама нашег народа и поново сведочи о његовој историјској победи. То што режим Ђукановића настоји да промени историју, што је немогуће, говори о томе на којој би страни он и његове присталице биле 1914. и 1941. године. Он историјски јесте поражен, а да ли ће бити поражен у будућности је питање које се односи на будућност читавог нашег народа", истакао је Антић.


Напомиње да они нису изградили нову црногорску нацију, јер знају да, када би је изградили демократски, морали би да је изграде у братству са Србима и Србијом, а не негирајући их.


“Они нису успели ни у чему другом, осим да буду привезак и слуге моћних и силних на овоме свету. Управо зато, у борби за ваша национална права, у борби за равноправност српског народа, у бори за једну чињеницу - да је Црна Гора макар и српска - ви имате сва права да се побуните, имате сва права да изборите равноправност са другим народима”, рекао је Антић у обраћању путем видео-бима, а целу прославу портал Ин4С је преносио уживо.


Историчар Александар Раковић је, како је навео, српском народу “српске Боке” и “српске Црне Горе”, поручио да “режим Ђукановић-Марковић”, није успео да их онемогући да им се обрате, да зато треба да буду стрпљиви И да смо “ми као народ прегурали у било којој српској земљи и окупације које су трајале предуго и окупације које су трајале кратко”.


“И овај покушај окупације идентитета у Црној Гори и српске Црне Горе неће бити вечан. Моја основна порука је - ујединићемо српске земље и ослободићемо српско море”, поручио је Раковић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Los Angeles Vasojevici

08.11.2018. 10:11

Svaki diktator jednom mora pasti-brzo ces i ti milo! Pokoljenja djela sude, zivjele Srbija, Crna Gora i Republika Srpska

Благота

08.11.2018. 12:04

Василија, шћер сердара Јанка, лијепа Гагуна, записа: "Ej, Crna Goro, pleme ti ljubim, obraz ti ljubim, krš ti ljubim, ne daj se! Neka Švaba upamti ovaj dan, ovaj pravoslavni Božić, ovaj mraz, snijeg obojen i njegovom krvlju, neka upamti ovo SRPSKO pleme na čiju je zemlju pošao".

ВОJВОДА

08.11.2018. 13:20

ЖИВЕЛА СРПСКА ЦРНА ГОРА !! НЕ ДАЈМО ДА НАС ДУШМАНИ ЗАВАДЕ

Frane

08.11.2018. 16:26

Nema ih ni 1.000 u dvorani. Antic i Rakovic na aparatima :) - koje nebuloze, posebno Rakovica,' da srpsko more ' . Srbi, vi zaista nista niste naucili iz sloma 90' ih koji ste dozivjeli, politickog, demografskog i ekonomskog i nista manje, onog moralnog. Na kraju, mozda je i zemaljska pravda da oni koji su osakati srpski narod za vijeke vijekova, ugase svijetlo.Sretni vam bili Rakovici, Antici, Beckovici, Seselji, Deretici, Bulatovici, Milosevici, Mladici, Karadzici, Plavsicke, Radete, itd.. Lp.

4

08.11.2018. 20:03

kako se naslađuju na Srpskoj muci to je i za pesmu i za neku ustanovu a u tu grupu spadaju i oni kojine čine ništa ili prećutkuju ili ih otvoreno podržavaju Bog sve vidi , stidite se ako imate obraza.

slobodan petrovic

08.11.2018. 21:51

Kako ste posijali devedesetih tako ćete žnjeti ovih godina.Huškali ste svuda, đe ste huškali nema više Srba, dako bude i u Crnoj Gori.To vam nijesu Srbi no posrbice. Ka što Emir nije Namanja- jeste vještački. Albanci su streptomicin za vas, ko nogom kroči na Kosovo- mora da pita Tači-i ministar i predsjednik. TAKO VAMA TREBA.

Vasko

08.11.2018. 22:52

Evo mnogi što su bili na skupu povukoše se i ogradiše se od govora pojedinih učesnika.Definitivno svakome je jasno da u Crnoj Gori postoje samo politički Srbi .