ТАЊА Бошковић, једна од најбољих наших глумица, овогодишња је добитница Плакете Херцег Новог и звања почасне грађанке. Признање јој је додељено поводом 28. октобра, дана општине. Дан касније за "Новости", ова ведра, оптимистична дама увек префињеног изгледа и неодољивог шарма, заљубљена у глуму, посебно у позориште, иако се током четири деценије доказала и на филму и телевизији, каже како је заљубљена и у градове у којима је живела, а одрастала је у Аранђеловцу, кратко живела у Њујорку, Београд и Херцег Нови су њени деценијама.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Тања Бошковић има моћну поруку за жене: Џаба вам силикони, кога заваравате?

За Повељу Херцег Новог и звање почасне грађанке каже да је најважније признање које је у животу добила, а признања и награде је нису заобилазиле.

- Срећна сам и што сам грађанка Херцег Новог, а ово "почасни" је дивно. Ја већ 30 и кусур година живим овде са овим људима и у овој лепоти. Херцег Нови јесте и сунце, и море, и дивне капетанске куће и поплочане улице по којима осећате да пролазе духови неких фантастичних људи који су овде живели. Сетимо се и Зука Џумхура, Иве Андрића, Његоша, Бранка Ћопића, Стевана Раичковића, Лалића, Десанке Максимовић, која је пролазила овуда. Сви они чине Херцег Нови. Нови има атмосферу сличну београдској и њујоршкој. Овде - ко год је дошао осећа се као добродошао гост, али и као домаћин. То је и мој случај - објашњава наша саговорница.

На дугом списку разлога због којих воли Херцег Нови су и песници који су овде боравили, како Тања каже, да се напоје љубављу и усхићењем из којег је излазила дивна поезија, али и савршена атмосфера града који цео сваког месеца живи...

Да би тако било и убудуће, Тања Бошковић између осталог саветује да Херцегновско позориште добије статус професионалног, јер "позориште нас чини бољима, богати нам језик".

- Децу када упутите на позориште, на живи однос међу људима и са публиком и међу партнерима, упућујете их на заједницу, заједништво. Ту је и пресудна улога позоришта у 21. веку.

С друге стране, глумица коју у Новом препознају и по бројним акцијама уређења места апелује да Новљанке допринесу више да све у граду блиста, а како је рекла, мушкарцима треба препустити да се изборе са Владом Црне Горе, да Нови добије бољи третман и више пара за све дивне културне догађаје који се у њему дешавају.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Тања Бошковић: Била сам охола и безобразна

АДУТИ

НА првом месту сматра да је неопходно урадити ревитализацију Куће Иве Андрића, коју доживљава као специјалан простор, светску атракцију, јер је једина коју је нобеловац саградио. Најважнијим задатком наша саговорница сматра снажнију промоцију града и поручује:

- Ту смо вам Дара Џокић и ја, искористите нас, бар да будемо подршка. На простору некадашње Југославији наша имена нешто значе, па зашто не искористити тај адут и у Херцег Новом.