Више хиљада људи окупило се у четвртак увече у Мостару на протесту против избора Жељка Комшића на место хрватског члана Председништва Босне и Херцеговине.

Учесници протеста су кренули према Канцеларији члана Председништва БиХ из реда хрватског народа у Мостару који је својевремено отворио лидер ХДЗ-а Драган Човић, а који је на изборима пре неколико дана изгубио од Комшића, преноси Н1.

Учесници мирне шетње поручују да Комшић није њихов представник, да је грубо прекршено њихово право, носе заставе и свеће. Незадовљни су, како тврде, што су "Бошњаци изабрали њиховог представника".

Демонстранти су испред Канцеларије члана Председништва БиХ запалили свеће.

Као организатор протестне шетње наведена је "хрватска младост". Грађани су позвани да се окупе у 18 сати код Универзитета и да прошетају до Канцеларије Председништва БиХ из реда хрватског народа у Мостару.

Прочитајте још - Комшић гура БиХ ка понору


Кажу како Комшић није њихов легитимни представник, незадовољни су чињеницом да Изборни закон није измењен, да је неправедно да доминантни народ може изабрати члана Председништва из реда хрватског народа.

Комшић је поручио да је члан Председништва из реда хрватског народа, али да је представник свих грађана у Босни и Херцеговини, не само Хрвата.

Начелници три херцеговачке општине, Груде, Чпљине и Посушја, прогласили су раније данас новоизбраног хрватског члана Председништва БиХ, Жељка Комшића, непожељном особом у тим срединама, јер га сматрају нелегитимним, наводи Н1.