СТРУЧЊАК ЗА БАЛКАН: Неће бити драматичних промена у БиХ, нема сагласности за прављење функционалне државе

Бета

09. 10. 2018. у 12:55

Стручњак за Балкан с Универзитета у Грацу Флоријан Бибер изјавио је да после избора у БиХ неће драматично променити ситуација пошто нема сагласност како направити функционалну државу

СТРУЧЊАК ЗА БАЛКАН: Неће бити драматичних промена у БиХ, нема сагласности за прављење функционалне државе

Фото: Архива ВН

Стручњак за Балкан с Универзитета у Грацу Флоријан Бибер изјавио је да после избора у БиХ неће драматично променити ситуација пошто нема сагласност како направити функционалну државу која може да се брже прикључи Европској унији.

Бибер је у интервјуу за Радио слободна Европа рекао да треба сачекати коначне резултат избора, посебно у Републици Српској, "али, свеукупно, можда ће више то бити неки крај или се приближава крај владавине Милорада Додика".

Он је изразио сумњу у веће ангажовање Запада, наводећи да ни Европска унија ни САД немају пуно снаге и идеја шта могу урадити са БиХ.

Бибер је рекао да Додиков Савез независних социјалдемократа (СНСД) у Републици Српској има трећину, што значи да су две трећине гласача гласале против њих, иако је сам Додик добио више од 50 одсто гласова.

"Већ 2014. СНСД је доста изгубио и једва је успео да доминира у РС, и то смо такође видели кроз те друштвене покрете у Бањалуци, протесте и тако даље, да постоји велики степен незадовољства према СНСД-у, поготово тај осећај да има та злоупотреба државних институције, да постоји доминација странке кроз институције и велики степен корупције", рекао је Бибер.

Додик као српски члан Председништва БиХ може само да опструише рад заједничких институција, рекао је Бибер и додао да ће му бити потребна подршка РС као ентитета и посланика из РС, мада није јасно да ли ће опозиција у РС подржати Додика.

"Мислим да за то треба ипак да сачекамо крајњи резултат избора, зато што ће бити велика разлика зависно од резултата избора и формирања коалиција за владу у РС, али, свеукупно, можда ће више то бити неки крај или се приближава крај владавине Милорада Додика. Али и без њега неће се драматично промијенити ситуација у БиХ. Не постоји сагласност како направити функционалну државу од те земље која може да се брже прикључи ЕУ", навео је Бибер.

Он је оценио да Додик можда и рачуна на неку врсту блокаде од западних званичника, јер би то ојачало његову поруку да "он брани РС и да је свет пун непријатеља који желе да униште РС".

"То је, наравно, његова порука већ 12 година и дуже, и, са једне стране, вероватно неће бити пожељан гост у западним главним градовима, али сумњам да има расположења унутар Европске уније да се њега стави на неку црну листу или да се чак уведу неке санкције против њега", рекао је Бибер.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације