Лидер Демократског фронта Жељко Комшић обратио се јавности након што су објављени први резултати избора у којима је објављено да уверљиво води испред председника ХДЗ-а БиХ Драгана Човића за члана Председништва из реда хрватског народа.

- Желим да поздравим све људе који су ми указали поверење. Честитам свим кандидатима на оствареном резултату. Моја порука свим грађанима БиХ од неког ко је будући члан Председништва БиХ: Ја сам ту да служим свим грађанима БиХ, без обзира на то јесте ли гласали за мене или не. Моја порука Хрватима је да немате никаквог разлога за страх, ја сам ваш председник - поручио је Комшић.

Додао је да ће се трудити да не направи грешку у свом политичком ангажману.

- Резултати странака су тек почели да пристижу и недовољни су за прогнозирање. Што се тиче власти, прво требамо видети ко има какве резултате и ко је на шта спреман - појаснио је Комшић.

На питање новинара колико је пута као хрватски члан Председништва БиХ био у Мостару и кад ће отићи након инаугурације, Комшић је одговорио да, према Уставу БиХ, не постоји функција хрватски члан Председништва БиХ, већ члан из реда хрватског народа.

- То је велика разлика. Био сам пуно пута у претходна два мандата и у Мостару и Херцеговини. Не разумем то ваше питање уопште и мислим да је мало злочесто. Сигурно можете очекивати да ћу наставити путовати по својој земљи, као што путујем и сада. Без обзира на то да ли ме људи који тамо живе воле или не, гласају за мене или не, ово је моја земља и моја обавеза је да се бринем о свима - истакао је Комшић.

Додао је да не зна на шта господин Човић мисли кад каже да тек сад почиње криза у БиХ.

- Не можете очекивати да резултати буду по вашем. Зашто бисмо улазили у кризу ако су ови избори проведени по важећем уставу и закону. На крају крајева, и господин Човић је 2014. изабран по истим правилима као и ја сад. Не знам чему води та логика. Мислим да Човић и ХДЗ имају одговорност према БиХ и било би добро да се укључе у неке ствари које би ову земљу водиле напријед. Господин Човић, ХДЗ, али и друге странке с хрватским предзнаком могу бити партнери у власти - поручио је Комшић.

(Аваз.ба)