Милорад Додик изјавио је да је на досад пребројаним гласовима разлика у његову корист толика да то не могу променити "ни муслимански гласови из иностранства за Младена Иванића", другог кандидата за српског члана Председништва Босне и Херцеговине.

"Што се тиче избора за председника Републике Српске, трендови су слицни и на тој позицији можемо рацунати на победу. Наше организације у многим градовима већ славе, али остало је још да саберемо неке позиције да би могли да прогласимо коначну победу", рекао је Додик за београдски "Курир".

Упитан шта његова победа доноси Републици Спрској и који ће бити његови први кораци на месту члана Председништва БиХ, он је рекао:

"Ојачаћемо позицију Републике Српске у складу са њеном уставном позицијом. Нећу разочарати гласаче и то ће бити основна ствар којојм ћу се на том месту руководити".

Раније вечерас Додик је за портал Спутњик рекао да верује у велику победи И његову и актуелне премијерке Жељке Цвијановић, која је кандидат за председника РС.

"Да није непристојно, већ сада бих прогласио победу, али сачекаћемо до вечерас да то урадимо и формално", рекао је Додик.

Додик је то рекао за Спутњик непосредно после гласања на гласачком месту Лакташима, крај Бањалуке.

Каже да је протекла изборна кампања била напорна јер је желео да обиђе свако место и да оствари директан контакт са људима.

"Моја обавеза била је да обиђем што је могуће више места. За 28 дана имао сам 106 митинга, дао тридесет и нешто интервјуа, радио свој посао председника, имао десетине разних састанака... Било је мало умора, али, свакако, када радите посао који вам иде и који даје добар резултат, постоји сатисфакција", казао је Додик.

Председник Српске и лидер коалиције која је окупљена око његовог Савеза независних социјалдемократа задовољан је, како каже, што и поред повишеног тона неких изјава и покушаја подривања, није било посебних ексцеса током кампање и непосредно пред изборе.

ПРОЧИТАЈТЕ И: SNSD: Izlaznost 55 odsto; Otkad američka ambasadorka poziva na izbore?

"Постојали су разни активисти, разне групе, који су покушали да утичу на изборе и да изазову чак и немире или насиље. Али све је прошло без тога, тако да могу да оценим да је кампања била у оквиру закона и да није било никаквих посебних неочекиваних догађаја", оценио је Додик и додао да од Општих избора у БиХ очекује оно што се две године раније догодило на локалним изборима у Српској, када је коалиција коју предводи победила у већини општина и градова Српске.

Очекује, каже, победу која ће негирати све приче о Српској као подељеном друштву,

Српска, додао је, није подељено друштво, у њој постоји доминантна већина која има подршку народа.

"Очекујем да ће моја коалиција добити око 70 одсто гласова, што је доминантна већина и снага. За моју партију очекујем око 40 одсто и то је нешто што нам даје сигурност да ћемо победити. Верујем у велику победу, и моју и Жељке Цвијановић. Да није непристојно, већ сада бих прогласио побједу, али сачекаћемо до вечерас да то урадимо и формално", уверен је Додик.

У последњих двадесет година Српска је била објект насиља високих представника у БиХ, који су кршили међународно право, Дејтонски споразум и Устав БиХ, наглашава Додик.

У БиХ, према његовим речима, влада ситуација у којој Устав и реалност нису у сагласју.

"То је нешто што мора да се промени, а више од 200 закона које је наметнуо високи представник требало би да се преиспитају и то ће бити мој посао као српског члана Председништва", рекао је Додик.

Како је навео, он жели да Српску врати на место које јој припада, укључујући и место доминантног политичког субјекта у БиХ.

Ако тога не буде, ми немамо ни потребе да будемо у БиХ", казао је Додик.