Плав: Блокирали пут, не дају воду

М. СЕКУЛОВИЋ

29. 09. 2018. у 06:58

Плав: Блокирали пут, не дају воду

Жарко Бурић на месту где је блокиран пут / Фото Сјевере ЦГ

Становници Плава спречили наставак градње мале хидроелектране на Комарачи. Грађани кажу да их експлоатација река присиљава на расељавање

ГРАЂАНИ Плава, који су масовно устали против градње малих електрана у својој средини, јер се "стављањем воде у цеви", како тврде, присиљавају на нове миграције, спречили су наставак градње још једне електране на реци Комарачи.

Они су блокирали пут инвеститору, компанији "Нормал компани" и власнику Жарку Бурићу, спречавајући их тако да настава радове на изградњи МХЕ на Комарачи.

- Поседујем грађевинску дозволу и нећу одустати од изградње електране - казао је Бурић окупљеним грађанима.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
У БАРУ НЕ ТРПЕ УВРЕДЕ: Кажњен са 105 евра јер је комшиницу назвао “дебелом”

- Грађевинска дозвола је незаконито издата. У току је судски поступак. Док се не оконча, овде нико нема право да гради - одговорили су грађани, после чега је стигла патрола полиције али и комунална полиција из Плава, које су сачиниле записник о целом догађају. - Ми смо Бурићу предочили да је у току у Управном суду Црне Горе спор, што он веома добро зна, чији исход морамо сачекати.

Истичу да су у коректној атмосфери објаснили да ће поштовати одлуку суда, ма каква била.

- Морам да приметим да су нека документа којима маше инвеститор већ поништена, тако да нема дилеме да ће спор бити решен у нашу корист. Ако нас Бурић добије на суду, обећали смо му, не да ћемо дозволити градњу мале електране, него ћемо му доћи и на мобу - каже мр Рамо Гутић, представник невладиног удружења "Сачувајмо реку Комарачу и све реке у Црној Гори" из Плава.

Према његовим речима, на Комарачи су до сада изграђене две мале електране и последице су погубне.

- Вода је стрпана у цев, имања људи су упропашћена. Сада ударају на срце Комараче, на део на коме из ње настају бројни извори. Само да обавестим јавност, овде у четири села - Прњавору, Скићу, Кориту и Комарачи, живи око 2.000 људи. Већини њих су пољопривреда и сточарство једини извор прихода. Треба ли неко сада да им узме живот отимајући им воду, која им значи све - каже Гутић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
У Црној Гори за две године сексуално злостављано 32 деце

УПОЗНАТЕ МЕЂУНАРОДНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ

СЛУЧАЈ Комарнице, али и Ђуричке реке већ су интернационализовани, с обзиром на бројну дијаспору из овог краја у САД, где само у Њујорку живи 40.000 Плављана из три генерације. Неки од њих су збивања око градње малих хидроелектрана у завичају у званичној форми представили надлежним органима и комитетима у САД, али и у седишту УН.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације