НЕЋЕ ДА ПЛАЋАЈУ РАЧУНЕ: Грађани очајни, општина не улаже у инфраструктуру

Б. ДАБИЋ

среда, 19. 09. 2018. у 06:13

НЕЋЕ ДА ПЛАЋАЈУ РАЧУНЕ: Грађани очајни, општина не улаже у инфраструктуру

Дана Павловић и Божен Стевовић

Власнике око 2.500 кућа муче лоши путеви, струја...

МЕШТАНИ туристичких насеља од Утјехе до Хладне увале која се граничи са улцињском општином (МЗ Печурице), кажу да иако су поднели захтеве за легализацију бесправно саграђених објеката, неће плаћати комуналије јер Општина Бар годинама није уложила ниједан динар у путну и комуналну инфраструктуру у овом крају барске ривијере. Недавно је одржана Скупштина месне заједнице Печурица, где је закључено да се комуналије не плаћају док Општина нешто не уради за насеља где су њихове куће. Процењују да на овом локалитету има око 2.500 објеката од којих је већина изграђена за туристичку привреду. Током лета, кажу власници туристичких објеката, одмара се око 40.000 туриста.

Мештани имају листу проблема, комуналне и инфаструктурне природе, који се из године у годину само констатују и нагомилавају, али решења ни на помолу. Обраћали су се, кажу, челницима локалне управе, писали дописе, али одговор нису добили.

- Горући проблем је струја јер нестаје често, слаб напон па се кваре апарати. Улице од Јадранске магистрале према обали су у очајном стању. Само низ ову улицу долазе туристи у четири хотела са три и четири звездице, три кафића, велики број објеката апартманског типа, плаже... - каже Дана Павловић. - Мора да се уради још једна трафостаница, трасирају прилазне улице до мора од Јадранске магистрале. Такође, депонија Можура уништава наш туризам, гушимо се од смрада након киша, па смеће...

Власник висококатегорисаног туристичког објекта Божан Стевовић истиче да су због лошег пута, слали допис Општини Бар прошле године.

Прочитајте још - ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ БАР: Нећемо трпети нечистоћу!

- Улица би требало да буде ширине бар пет метара. Молили смо да трасирају пут па бисмо ми својим средствима улицу упристојили, јер то је неопходно за развој туризма, а из Општине до сада нису ниједан евро уложили у путну инфраструктуру на овом локалитету - каже Стевовић. - Ми овде нисмо имали никакву инфрастуктуру, сами су људи пробијали путеве, доводили струју. Струја је 145-170 волти по фази, што је немогуће за рад електричних апарата. Колико је технике, клима-уређаја страдало због слабог напона. Осигурање тако лош напон не признају. Коме да се жалимо?

Један од путева у насељу

ЗА СМЕЋЕ 2.000 €

КОМУНАЛНОМ плаћам око 2.000 евра, а најближа канта од мог објекта је 540 метара. Морамо да ангажујемо ауто, човека који ће понети смеће - каже Божан Стевовић. - У комуналном кажу: "Обезбедите нам плац за контејнере и пут да наше возило може да се спусти." Зар ми грађани треба да обезбедимо плац и пут?

МОЖУРА УГРОЖАВА ЖИВОТ

Стевовић истиче да житељима и туристима депонија Можура угрожава живот.

- После кише је неподношљив кисели смрад од ког не може да се дише. Туристи се питају шта је ово што гуши - прича Стевовић.

Он подсећа да је депонија била направљена за Бар и Улцињ, али Можура је постала депонија за целу Црну Гору.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Pera Detlić

19.09.2018. 07:59

Tako treba, kada bi mi tako radili samo bi beogradske opštine radile, jer samo seu beogradu gradi, na selu ni ciglu da ugrade