ПРОБЛЕМ НАСТАВЕ У ИГАЛУ: Пресељење чека одлуку одбора директора

В. ВУЈНОВИЋ

понедељак, 17. 09. 2018. у 08:20

ПРОБЛЕМ НАСТАВЕ У ИГАЛУ: Пресељење чека одлуку одбора директора

Фото В. В.

Министарство просвете упутило допис Институту Игало за уступање Дечјег одељења за одржавање наставе. Проблем је што је објекат под хипотеком, због које се не може пренети право власништва

УКОЛИКО Одбор директора Института Игало прихвати иницијативу Министарства просвете и размотри могућност трајног преношења власништва над Дечјим одељењем у коме скоро три деценије ради подручно одељење ОШ "Дашо Павичић" или им уступи овај објекат на дугорoчно коришћење, не краће од 10 година, проблем организовања наставе у Игалу, односно пресељења 240 малишана у Суторину, против чега се родитељи буне, био би дуготрајно решен.

Министарство би, како је саопштено, брзо реконструисало зграду која сада, како је процењено није безбедна за боравак деце, па је због тога Управа школе и предложила пресељење у Суторину.

Председник Одбора директора Института Зоран Ковачевић потврдио је да су добили званичан допис Министарства, а сматра и да нема баријера да се та тема стави на дневни ред седнице Одбора.

- Министар Дамир Шеховић и председник Општине Херцег Нови Стеван Катић, што се тиче Института Игало, куцају на отворена врата, али ја сам само један од пет чланова тог тела. Ми смо ту да све оно што је могуће и реално спроведемо. Ако постоји воља на свим нивоима могуће је све испунити. Да ли ће то проћи у Одбору, да ли ће представници власника у одбору и сами власници који одлучују дати сагласност на такву одлуку, не знам - објаснио је Ковачевић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НОРВЕЖАНИ ГОСТИ ЈОШ ЧЕТИРИ ГОДИНЕ: У Институту Игало сезона до краја октобра

Један од проблема је што су објекат и земљиште Дечјег одељења, као и једна парцела према насељу Шиштет под хипотеком. Према његовим речима, то би могло представљати део процедуре јер се не може разматрати дугорочно уступање, а још мање преношење власништва ако је уписан терет на имовину.

Зоран Ковачевић

ВЕЋИНСКИ ВЛАСНИК ВЛАСНИК већинског пакета акција Института (56,4) јесте држава, док око 27 одсто акцијског капитала има Хотелско-туристичко предузеће "Вила Олива", подгоричког бизнисмена Жарка Ракчевића. У плану Савета за приватизацију за ову годину је пети тендер за продају већинских акција.


- Док се тај терет не пребаци на неки други објекат или земљиште, не може се предлог министра Шеховића разматрати. Да би се то урадило, треба урадити процену вредности, ангажовати вештака.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Радници Института Игало страхују од приватизације

С друге стране, банка мора прихватити пребацивање терета на другу некретнину јер је уговором дефинисана ова. Значи сви учесници у том процесу морају бити добровољни и сагласни, а што се тиче мене, као Игаљанина, увек ћу дати подршку да Игало добије школу - јасан је Ковачевић.

Иницијативу министра Дамира Шеховића поздравио је и председник херцегновске општине Стеван Катић, од кога идеја о преношењу власништва над Дечјим одељењем и потекла.

Према његовим речима, то је једино могуће решење у овом моменту али и трајно решење за проблем школе у Игалу.

Катић је потврдио и да је Општина спремна да финансира реконструкцију објекта.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације