ЉУБЉАНА

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“


По реду 13. словеначка влада са новим, досад најмлађим премијером, иначе некадашњим комичарем и популарним имитатором политичара, Марјаном Шарецом (41), изабрана 13. септембра као прва мањинска влада, може опстати само уз подршку крајње левице. Упозорења десног центра је да "дежели" следи судбина Венецуеле:

- Никада се то неће догодити - поручује премијер Шарец, од кога Словенци много очекују, иако у политици има само искуство градоначелника.

Прочитајте још: Бивши комичар корак до премијерске фотеље

Његов претходник, Миро Церар, у чијем мандату су економски показатељи били више него добри, сада је шеф дипломатије. Победник недавних избора Јанез Јанша каже:

- Шарец, изражавам вам жаљење, сваки дан ваше владе представља изгубљено време за Словенију - рекао је Јанша, који тврди да је Шареца на власт довео лоби који је омогућио да Иран у Словенији "опере" милијарду евра, као и здравствени лоби.

Крхка коалиција шест странака коју предводи Шарец, уз подршку Левице, биће без сумње сваког дана предмет бројних критика, а Лука Месец, млади левичар са "опасним" идејама за конзервативне странке тражи да се одмах покрену бројни пројекти, од подизања минималне плате и пензија, до преиспитивања сваке приватизације.

Прочитајте још: Бивши комичар у трци за премијера Словеније

Прва седница нове владе одржана је ноћу, а технички део у влади преузео је Стојан Трамте, који је водио и канцеларију бившег председника Данила Тирка и понудио оставку када је за потребе шефа државе платио најам авиона за пут у БиХ од 89.000 евра.

Ипак, највеће изненађење је ангажман Дамира Чрнчеца као секретара за државну безбедност. Реч је о некадашњем првом обавештајцу Јанеза Јанше. Да су у политици неки вечни, показује именовање Карла Ерјавца, досадашњег министра спољних послова за министра одбране. Међу новим министаркама је и бивша премијерка Аленка Братушек.