ЉУБО Кајго (76), српски повратник из Ходбине код Мостара, погинуо је у среду у експлозији непознате направе, на локалном гробљу у том повратничком насељу.

Експлозија је одјекнула у јутарњим часовима и Кајго је том приликом тешко рањен. Потом је покушао да седне у свој аутомобил како би потражио помоћ, али је убрзо подлегао задобијеним повредама.

Мештани Ходбине причају да је експлозију чула и супруга страдалог Савета Кајго, наводећи да је њен муж отишао на гробље да чисти гробнице својих предака. Мештани кажу да су чули приче да је Кајго највероватније страдао несрећним случајем.

- Љубо је, наводно, приликом чишћења гробља чупао гвоздене шипке и њима запео за најлонску врећу у којој су биле одбачене бомбе. Једну бомбу је наводно активирао и дошло је до експлозије у којој је страдао - причају мештани.

Остаје мистерија откуд бомбе на гробљу, да ли су намерно подметнуте с циљем да некога повреде или убију.

У МУП Херцеговачко-неретванског кантона у среду нису желели да дају било какву информацију о мистериозној експлозији.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЕКСПЛОЗИЈА НА ДОРЋОЛУ: Погинула због бомбе? (ФОТО)


- У полицијску станицу Мостар-југ пријављено је да је у 10.20 часова у насељу Ходбина пронађено возило и крај њега беживотно тело мушкарца. На лицу места извршен је увиђај и јавност ће бити упозната о даљем току истраге - саопштио је МУП ХНК.

Увиђајем је руководио дежурни тужилац Кантоналног тужилаштва у Мостару, који само кратко навео да смрт Љубе Кајга није била природна, али о конкретним резултатима истраге није желео да говори.

Мештани Ходбине причају да се страдали Кајго одмах после рата вратио на своје имање у Мостар, заједно са супругом Саветом. Као повратници нису имали проблема на националној основи. У селу причају да се Кајго у последњих годину дана чудно понашао, тврдећи да је гробље у Ходбини на његовој земљи, односно земљи његовог прадеде и да му је црква то узурпирала.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Убиство повратника: Осуђени на 36 година


Иако је гробље старо више од 100 годину, Кајго за све кривио Српску православну цркву, којој је писао жалбе, али и тужбе због узурпације земљишта. Чак су и мештани села с њим имали проблеме, јер је говорио како никоме неће дозволити да ту сахрани било кога јер је то његова земља.БРАТА ИЗГУБИО У РАТУ

ЉУБО Кајго се родио и живео у Ходбини са супругом Саветом, док им кћерка живи и ради у Београду, где је удата и има своју породицу. Мештани памте и да му је на самом почетку рата од дејства гранате погинуо брат Мишо Кајго, који је у то време био директор ХЕПОК дестилерије.