У Клиничком центру Црне Горе (КЦЦГ) у уторак вече спасено је пет живота!

Толико је, наиме, обављено експлантација - пресађивање, срца, плућа, јетре и оба бубрега са мождано мртвог пацијента, чиме су спасени животи пет особа из наше и држава Еуротранспланта, а у цели процес било је укључено 30 црногорских лекара. Ово је саопштио директор Клиничког центра Црне Горе (КЦ ЦГ) Јевто Ераковић наводећи да је у тој установи урађена кадаверична трансплантација (пресађивање органа са особе која је доживела мождану смрт на живу) и да су све екипе КЦЦГ биле ангажоване у том процесу.

Прочитајте још - Донирање органа: Ново срце и без потписа

- Укључено је 20-30 наших лекара, а сви они заслужују апсолутно поштовање и респект за оно што су урадили. Многи од њих нису користили нимало слободног времена, већ су се потпуно посветили пацијенту, и томе да процедуре успеју. Њихово знање и приврженост пацијентима и овој процедури је изузетно велика, тако да очекујем да и резултати буду такви, а као директор и као лекар сам изузетно поносан - истакао је Ераковић.

Директорка Директората за квалитет здравствене заштите и људске ресурсе у здравству Весна Мирановић - казала је да црногорска трансплантациона медицина наставља да исписује нову страницу.

- Све је почело са две храбре Никшићанке, које су својим суграђанима подариле нови квалитет живота. А ево сада имамо прилику да видимо како је једна породица разбила традиционалне оквире и одлучила да донира органе вољеног члана породице, спасе и унапреди животе пет особа - казала је Мирановићева.

Хуманост чини се, како је појаснила, огледа у томе што је безусловна и не очекује ништа заузврат.

- Само осећање да органи њиховог блиског члана породице настављају да живе у другим особама, представља највећу награду за њихово хумано дело. Сматрамо да је ово позитиван пример, који потпуно поздрављамо и са институционалног нивоа и као грађани Црне Горе. Надамо се да ће таквих потеза у будућности бити више, што ће пружити квалитетнији живот онима којима је трансплантација органа једини начин да наставе квалитетно да живе - истакла је Мирановићева.


ЦИЉ ДА ПОСТАНУ РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТАР

КЦЦГ, како је рекао, има успешну сарадњу са најеминентнијим европским центрима.

- За неке од процедура су наши доктори већ оспособљени. Неке раде самостално, а неке уз асистенцију, док поједине процедуре раде професори и експерти из еминентних европских центара. Циљ је да КЦ ЦГ постане регионални центар у здравству. Сви стремимо томе да КЦ ЦГ превазиђе границе Црне Горе. Наши доктори то знају, могу и сигуран сам да ће то постићи - казао је Ераковић.Циљ да постану регионални центар

КЦЦГ, како је рекао, има успешну сарадњу са најеминентнијим европским центрима.

- За неке од процедура су наши доктори већ оспособљени. Неке раде самостално, а неке уз асистенцију, док поједине процедуре раде професори и експерти из еминентних европских центара. Циљ је да КЦ ЦГ постане регионални центар у здравству. Сви стремимо томе да КЦ ЦГ превазиђе границе Црне Горе. Наши доктори то знају, могу и сигуран сам да ће то постићи - казао је Ераковић.