Подгоричанин: Волео бих да ме неко окупа

М. СЕКУЛОВИЋ

уторак, 28. 08. 2018. у 19:26

Подгоричанин: Волео бих да ме неко окупа

Стеван Ерак - Фото Банка хране

Подгоричанин Стеван Ерак (90) живи у беди, у девет квадрата, са великом жељом. Старина од минималне пензије успе да плати лекове и кирију од 40 евра

У НЕКАДА пословном простору, у свега девет метара квадратних, у Улици Меше Селимовића, у подгоричком насељу Блок 5, тегобне дане и бесане ноћи проводи Стеван Ерак (90), лишен многих земаљских задовољстава. Чак и оних насушних - хлеба и млека.

- Волео бих да могу да одвојим, да платим некога да ме окупа, јер сам не могу - дочекао је Стеван добре људе из Банке хране, који су му донели пакет са најосновнијим намирницама. - Ових девет квадрата плаћам 40 евра месечно. Малу пензију дам углавном за лекове. Већ три месеца, нисам платио рачуне и кирију.

То га "поједе", прича с муком, испрекидано деда Стеван, који се, како каже, за храну не брине.

Прочитајте још: Старца од 96 година ударио и опљачкао

- Из Народне кухиње ми шаљу један оброк дневно. Донесу ми ручак, хвала им, али ја мало поједем. Не могу. Нисам се надао да ћу овако дуго живети. Ваљда што нисам пушио, нисам пио, нисам никад много јео. Не једем ни сад. И да хоћу, не могу - збори Стеван који неизмерну захвалност дугује комшиници, којој, када има, да новац, да му она изјутра нешто купи.

У убогом дому, деда Стеван живи од хране из Народне кухиње и успомена. Једна од њих је на зиду. Урамљена фотографија на којој су он, лепотан, и млада, лепа, жена.

- Често гледам у њу. То је моја покојна супруга. Отишла је пре 30 година. Умрла, је. Отишла на неко боље место - тешко говори Стеван. - Волео бих да нисам свестан ничега. Било би лепо да је моја старост један ружан сан.

Успомена на преминулу супругу - Фото Привана архива

Волонтери из Банке хране о његовом случају су обавестили Министарство рада и социјалног старања, Општину Подгорица, градоначелника, Секретаријат за социјални рад, Центар за социјални рад и омбдусмана.

Прочитајте још: Злочин код Трстеника: Провалници убили старца

- Наша молба се односила на помоћ Стевану Ераку за свакодневне потребе, субвенцији за струју и препоруци за смештај у Дом за стара лица - кажу из Банке хране, дирнути тешком судбином свог суграђанина.

ПОМОЋ

- СТЕВАНУ Ераку можете помоћи уплатама код НЛБ банке на жиро-рачун 00-004-0000016.6 или тако што ћете нам се обратити (Банци хране ЦГ) на тел 069 495 680, e mail bankahranepg@gmail.com или у инбоксу на фејсбук-страници, како бисте добили Стеванов контакт телефон и директно му пружили помоћ и подршку.

Ово је апел из Банке хране упућен медијима и добрим људима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Aries 71

28.08.2018. 20:02

A Crna Gora u NATO, priznala Kosmet, slavi proterivanje Krajiške sirotinje,... kako je to moguće u njoj ?

Pancevac

28.08.2018. 20:31

Napisite broj telefona u internacionalnom formatu jer se radi o Crnoj Gori koja je druga drzava i neophodno je da se pozove broj telefona u internacionalnom formatu iz Srbije

MiloLopove

28.08.2018. 21:07

Срам да буде власт у Подгорици и целој Црној Гори.....

Aleksandar

28.08.2018. 22:14

Ljudi budimo ljudi, pustite vise to da je vlast kriva... koja je to vlast dobra? Ima samo dobrih i losih ljudi, a oni treba da pomognu coveku kao da im je rod...

Nuclear Vlasta

28.08.2018. 23:08

Колико тек оваквих случајева има у Србији ?!