Oбјављени услови за чланство Македоније у НАТО

М. СТАНЧИЋ

21. 08. 2018. у 15:09

Влади Македоније су достављена „упутства“ НАТО за испуњење задатих услова пријема земље у чланство Северноатланске војне алијансе

Oбјављени услови за чланство Македоније у НАТО

СКОПЉЕ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


Влади Македоније су достављена „упутства“ НАТО за испуњење задатих услова пријема земље у чланство Северноатланске војне алијансе. У наредних 18 месеци, како је било и најављено на јулском Самиту, Скопље на том путу мора да испуни низ политичких, економских, безбедносних и услова у области судства.

Разговори између Македонија и НАТО за чланство требало би да почну идућег месеца, а у поменутом документу, према истакнутом досадашњем искуству, „могу да трају до априла 2020. године...“

ФИНАНСИРАЊЕ
Према објављеним појединостима из документа НАТО, у оквирима предложених обавеза Македонија мора да испуни и низ услова у области безбедности, правних послова и ресурса који укључују тендерске процедуре. Такође и обезбеђење буџета за заједничко финансирање програма Алијансе.

У објављеном документу генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга достављеном Влади у Скопљу, прецизиране су задате обавезе државне администрације везано са Координационим саветом „на владином и министарском нивоу“. Међу наведеним обавазема је „наставак владавине права и реформи у судсву, укључујући неопходност јачања независности судства и предузимања активних корака за појачање одговорности за корупцију и организовани криминал, укључиво и на високом нивоу“.

Захтева се повећање напора за изградњу функционалног мултиетничког друштва заснованог на потпуној имплементацији Охридског оквирног споразума. Доследно спровођење свих прописаних унутрашњих процедура у односу на договор о решавању питања имена, што је услов за успешан завршувтак приступног процеса.

- Да се обезбеди већа очитљивост и адекватан надзор над обавештајним и безбедносним службама. Имплементација препорука међународних партнера и закона донетих од децембра 2017. године у овој области, наведено је у документу НАТО.

Поред политичких задатака, додаје се, истовремено у задатом року су и обавезе испуњења бројних услова из одбрамбено војне области. Између осталога, захтева се испуњење осигурања да „не постоје уставна или законска ограничења која би могла да спрече колективне одбранбене операције, да се провере унутрашње процедуре за упућивање оружаних снага у иностранство“.

Македонија према документу из Брисела мора да осигура да су све стратешке смернице за развој, трансформацију и функционисање националног система одбране и способности да су у сагласности са будућим чланством у НАТО.

Фото АРМ

Из НАТО се Македонији налаже да започне са „спровођењем планова реструктуирања и модернизације оружаних снага у циљу постизања планираних војних капацитета и развијања оспоспособљених, расположивих и одрживих снага способних да допринесу мисијама Алијансе. Одржавање нивоа довољних расхода за одбрану у подршци преструктуирања и модернизације оружаних снага, овогућењем ефективног доприноса Алијанси...


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

zaliv.net

21.08.2018. 15:16

Chokalija in NATO....bice to pishancija! Narod koji nema ni jedan jedini svoj rat! Plagijat drzava!