Контрола произвођача пиринча у Македонији због сумње да користе ГМО семе

Бета

понедељак, 20. 08. 2018. у 23:46

Контрола произвођача пиринча у Македонији због сумње да користе ГМО семе

Depositphotos

Агенција за храну и ветеринарство (АХВ) Македоније објавила је данас да је почела контролу 30 произвођача пиринча за које постоје индиције да су користили генетски модификовано семе
Агенција за храну и ветеринарство (АХВ) Македоније објавила је данас да је почела контролу 30 произвођача пиринча за које постоје индиције да су користили генетски модификовано семе.

Директор АХВ Зоран Атанасов рекао је новинарима да је позната сорта пиринча добојене од генетски модификованог семена и да се наставља контрола на терену.


"Имамо сазнања која је сорта пиринча и имамо списак особа код којих може да се нађе. Добијен је списак могућих 30 произвођача. Екипе су данас поново на терену", рекао је Атанасов.


Прочитајте још: Кина постаје водећи произвођач ГМО семена у свету?


Према његовим речима, контроле су појачане не само у земљи већ и на граничним прелазима прикилом увоза те житарице, а припрема се и контрола целокупне овогодишње жетве пиринча у Макеонији.


Агенција за храну и ветеринарство је 9. август најавила појачану контролу присуства генетски модификованих организама у храни.


Та појачана контрола, рекао је тада Атанасов, долази после откривања 550 килограма ГМО пиринча произведеног у Кочанима од увозног семена и присуства ГМО у сојинима мрвицама и шницлама увезеним из Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације