Након овогодишње 23. годишњице Олује може се напокон рећи да Хрватска Дан победе може славити "пуним плућима", оцењује хрватски "Вечерњи лист", наводећи да је разлог за то присуство страних војних делегација, пре свега израелске и америчке.


Тиме је, наводи се у том листу, највећи хрватски државни празник добио "и оно што му је све ове године мањкало - међународну легитимацију".

Пише да су Хрвати, и без ње тај датум бескомпромисно обележавали као историјски успех и победу у рату, али да је годинама било присутно и "зрнце горчине", јер су представници међународне политике заобилазили прославу у Книну.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Зашто Израел слави "Олују"?

"Ове се године та пракса променила, на книнској су тврђави осванули и страни војни представници и то две савезничке војне делегације, амерички генерал Јенсен с војним представницима САД, а свакако је најзначајнија према свом државном нивоу била израелска делегација предвођена генералом Беном Барухом, првим човеком израелске одбрамбене индустрије и заповедником војне базе Рамат Давид, у коју ће хрватски пилоти кренути на обуку на вишенаменским авионима Ф-16", истиче се у тексту.

Наводе да је и "политичком лаику" јасно да је, када се изнад тврђаве у Книну на Дан победе у ваздушном мимоходу с хрватским МИГ-овима појавио на заједничком лету и пар израелских авиона Ф-16 с Давидовом звездом, то био и "симболичан чин међународног признања етичкој неупитности војне операције ''Олуја'' којом је Хрватска постала суверена држава у својим границама".

Израел је, у саопштењу посредством Амбасаде у Београду, већ на неки начин релативизовао оцену "Вечерњег листа".

У саопштењу се наводи да учешће израелских авиона у обележавању операције "Олуја" у Книну нема никакве политичке елементе и у искључивој је вези са уговором којим је Хрватска од Израела купила авионе Ф16.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ко је црногорски официр који је славио „Олују“


"Хрватска је купила авионе Ф16 од Израела, а њихово учешће је у искључивој вези са овим купопродајним уговором. Оно нема никакве политичке елементе нити било какве везе са историјским односима између Србије и Хрватске", истиче се у саопштењу издатом, како се наводи, "поводом актуелних дешавања током обележавања војне операције Олуја у Книну и учешћа израелске делегације".


Како се додаје, Израел изузетно цени пријатељство са Србијом и није дошло до промене израелске политике према Србији, за шта је доказ званична посета председника Ривлина пре две недеље.

Директор Центра канцеларије "Симон Визентал" у Јерусалиму и ловац на нацисте, Ефраим Зуроф, такође је критиковао учешће израелских борбених авиона у обележавању Олује.

"Врло сам узнемирен што ће борбени авиони израелских ваздухопловних снага учествовати у обележавању операције Олуја током које је Хрватска протерала 250.000 Срба из њихових домова у Хрватској. До данас ниједна страна земља није никада учествовала", написао је он на Твитеру.