Херцег Нови овенчан Орденом Светог Саве

В. Вујновић

недеља, 15. 07. 2018. у 07:15

Херцег Нови овенчан Орденом Светог Саве

Челници општине Херцег Нови са митрополитом Амфилохијем / Фото В. Вујновић

Обележавање три века од оснивања Топаљске комунитади. Одликовање Катићу уручио митрополит Амфилохије

ХЕРЦЕГ Нови је јуче, први и једини у Црној Гори, овенчан Орденом Светог Саве првог реда, за допринос у очувању традиције православља а поводом обележавања три века од оснивања Топаљске комунитади, из које је израсла данашња савремена општина. Орден је митрополит црногорско-приморски Амфилохије уручио председнику општине Стевану Катићу, а програм прославе почео је светом архијерејском литургијом у храму Светог Спаса и отварањем музеја "Његошева школа".

Митрополит Амфилохије је истакао да су и овај град и јубилеј везани за Светог Саву, просветитеља српскога, а томе сведочи и храм њему посвећен на Савини.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Херцег Нови на Форбсовој листи

- Орден Светог Саве је част и привилегија и заслуга свих поколења овог града, од времена Светог Стефана, Твртка I Котроманића и Стефана Вукчића Косаче до данашњег дана - рекао је председник Херцег Новог Стеван Катић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Херцег Нови: Разбијена плоча посвећена оснивачу града Твртку I

Програми поводом три века Топаљске комунитади настављени су јуче у Бијелој академијом приређеном у славу храма Полагања ризе Пресвете Богородице, концертом "Балканике" на Канли-кули, а сутра ће бити заокружени отварањем реновиране куће Иве Андрића на Топлој.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације