ДЕКЛАРАЦИЈЕ о ратним злочинима и несталим лицима штетне су по Србе и нису смеле бити потписане у Лондону, а посебно је симптоматично што иза свега тога стоје Британци, каже за "Новости" Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, поводом четири акта које је оверио Денис Звиздић, председавајћи Савета министра БиХ.

Судећи по садржају ових документа, Савет министара очигледно није прихватио ставове институција РС.

- У заједничкој декларацији о ратним злочинима и оквирном плану решавања питања несталих лица из сукоба у бившој Југославији, нема ништа што би ишло у прилог Србима - рекао је Којић и истакао да поједини делови потписаних докумената отварају могућност да српски народ буде санкционисан.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Срби нестали из Федерације

Он каже да је Центар дао негативно мишљење о Декларацији о ратним злочинама јер се у њеном делу наводи да свака земља треба да призна пресуде међународних и домаћих правосудних институција и истиче да би се тиме наметнуло питање колективне одговорности, иако у оснивачким актима Хашког трибунала пише да се суди појединцима, никако групама и колективитетима.

- Имајући у виду селективан рад домаћих правосудних институција и Хашког трибунала, ова бојазан је потпуно оправдана, због чега смо и дали негативно мишљење. Било каква колективна одговорност може имати веома штетне последице по опстанак Српске и нас на овим просторима - упозорио је Којић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - РС: Нема подршке без пуног имена несталих

У једној од декларација говори се и о провокативној употреби симбола, што није јасно прецизирано у тексту Декларације, односно, наводи се да, уколико се неки од конститутивних народа изјасни да је било који симбол провокативан, његово коришћење представља кршење тог акта и повлачи санкцију.

- То отвара могућност да се обележавање значајних датума за српски народ, где користимо симболе Војске РС, сматра вређањем другог народа. Сви ми који бисмо то урадили, били бисмо санкционисани, односно симболи који су део наше историје постаће непожељни - наводи Којић.

Милорад Којић Фото В. Д.

Такође, у Лондону ће бити формиране радне групе које ће пратити примену деларација на терену. Центар заступа став да сви одговорни за почињене ратне злочине треба да буду процесуирани и да се пронађу сва нестала лица, али да се морају уважавати ставови Српске приликом усвајања било каквих међународних докумената који се односе и на РС.

Сташа Кошарац, шеф Клуба посланика СНСД у Парламенту БиХ, каже да је потисивање декларација у Лондону национална грешка српских представника у Савету министра БиХ и Председништву БиХ. Према његовим речима, у Британији поново доносе штетне декларације по Србе, а и за време Британца Педија Ешдауна на челу ОХР наметнут је сраман Извештај о Сребреници.

- ПДП и СДС су још једном показали да игноришу институције РС. Савез за промене је и на овом примеру наставио праксу да без базичног става институција РС доноси одлуке у институцијама БиХ, а које су штетне по Српску - истиче Кошарац.


ПОТПИСИ НА САМИТУ

ДЕНИС Звиздић је на самиту у Лондону потписао четири заједничке деклерације земаља учесница Берлинског процеса. Он је, према овлашћењима Председништва БиХ, потписао Декларацију о ратним злочинима, Декларацију о несталим лицима, Декларацију о регионалним односима и међусобној сарадњи и Изјаву из области борбе против корупције.