Словеначки државни Инспекторат за животну средину и просторно планирање истражује случај хрватске фарме дагњи у Пиранском заливу која се за последњих нешто више од годину дана проширила преко словеначко-хрватске границе утврђене међународном арбитражом.

СТА преноси да је Инспекторат данас саопштио да је њихов инспектор 22. јуна обишао то подручје и утврдио да је број бова (за обележавање места где се налазе дагње) увећан на 90 комада. Наводи се да инспекторат није пружио додатне информације о текућој истрази.

Прочитајте још: Словенија припрема тужбу против Хрватске због границе

У суботу је Словеначка телевизија јавила да се фарма дагњи повећала десет пута у обиму од априла прошле године када је постављено првих осам бова.

"Фарма дагњи је без сумње у словеначким водама", наведено је у телевизијском извештају.

У њему је наведено и да брод хрватске полиције прати раднике сваки пут када долазе ту и да се полицијски брод намерно поставио између новинарске екипе и брода са радницима пошто је ТВ екипа покушала да прича са њима.

Прочитајте још: Ерјавец: Хрватска полиција крши суверенитет Словеније

Брод словеначке полиције био је у близини док је репортажа снимана и одмах је пришао чим се брод хрватске полиције приближио словеначким новинарима.

Новинарка које је извештавала са два полицијска брода у позадини одмах иза ње описала је ситуацију као веома напету.

Словеначки полицајци су јој казали да су упозорили хрватске полицајце да се налазе у словеначким водама.