Комемаморативним скупом испред спомен обележја на брду Каленица код Штипа на истоку Македоније, где је некада било монументално обележје са костурницом погинулим српским војницима у Првом Балканском рату, у недељу је централном свечаношћу обележена 105. годишњица чувене Брегалничке битке вођене од 30. јуна до 9. јула1913. године..

У име Владе Републике Србије венац је на спомен плочи положио државни секретар у Министарству за рад, запошљавање и борачка и социјална питања Негован Станковић.

На комеморацији којој су присуствовали амбасадор Републике Србије у Скопљу Душанка Дивјак Томић са сарадницима, представници борачких организација и локалне самоуправе из Врања, српских асоцијација из Скопља, Тетова, Куманова, Кавадараца... свеже цвеће су положили и посланик у македонском Собрању (скупштини) и лидер Српске странке у Македонији Мирослав Јовановић, градоначелници општина Штип и Центар у Скопљу, Благој Бочварски и Саша Богдановић, делегације српских асоцијација у Македонији.

Прочитајте још: Обележена 104. годишњица Брегалничке битке

Венци и свеже цвеће у недељу су положени и на спомен обележју погинулим српским војницима из Другог светског рата у селу Ранковце код Криве Паланке на истоку Македоније.

У спомен капели „Доње Карасларе“ код Велеса, на поподневном комеморативном скупу помен погинулим српским војницима у балканским и Првом светском рату чији земни остаци почивају у тој костурници служио је јеромонах канонске Православне Охридске архиепископије СПЦ, Иринеј Стефановски. Венац у име Владе Републике Србије положио је државни секретар у Министарству за рад, запошљавање и борачка и социјална питања Негован Станковић, а пошту су одали, свеће упалили цвеће положили представници српских организација из Македоније.

ПЛОЧА НА МЕСТУ КОСТУРНИЦЕ

На брду Каленица код Штипа на месту некадашње спомен капеле подугнуте по пројекту архитекте Петра Петровића, коју су окупаторске снаге срушиле у Другом светском рату, изграђена је Метеоролошка станица. У крипти капеле били су посмртни осатци 6.000 српских војника погинулих у Брегалничкој бици. На том месту данас је само спомен-плоча.