РЕЈОН Плава и Гусиња постао је "платформа" на коју стиже, складишти се и одакле даље креће на пут огромна количина сканка произведеног у Албанији. По изузетно неприступачном терену, погодном за шверц наркотика, разрађене су шверцерске руте, које је веома тешко прекинути, с обзиром на "бројност" припадника граничне полиције, који су присиљени да се носе са много бројнијим и технички боље опремљеним шверцерима.

Пре неколико дана црногорски граничари су имали необичан "улов". У пограничном месту Лијеви Грнчар у општини Гусиње, на црногорској територији пронађен је 121 килограм сканка у седам сакривених џакова, што је уобичајена количина коју шверцери пребацују у једној "тури".

Прочитајте још - Шверц дроге: Лазарет поново ради

У шверцерским работама са сканком запажену улогу има и домаћи живаљ, па је тако недавно у Вишем суду у Бијелом Пољу на пет година затвора осуђен Лазар Раденовић (29) из Плава. Он је прошле године из Албаније у Црну Гору унео 122 килограма сканка. Гранична патрола зауставила га је у месту Годиље, недалеко од Гусиња, док је са још тројицом саучесника водио коња натовареног са пет црних торби. Раденовић је ухапшен, сканк је "пао", а Албанци су успели да утекну. Пре њега, још неколико Плављана и Гусињана је ухваћено у шверцу дроге.

У шверцерским походима на подручју Плава и Гусиња "падају" и држављани Албаније. Један од њих је и Флутурим Брахај (22), ухапшен у полицијској заседи у месту Вусање, недалеко од Гусиња, када је из Албаније пренео џак са 11 килограма сканка. Полиција није успела да ухапси и особе из Црне Горе које је, судећи по свему, он редовно снабдевао дрогом ради даље продаје или транспорта.


ЛАЗАРЕТ ОПЕТ "РАДИ"

После краћег затишја, дрога поново стиже из Лазарета, села у планинском делу јужне Албаније, упркос интервенцији званичне Италије и америчке службе за борбу против дроге ДЕА, али и недавном хапшењу министра полиције Албаније. Овде се годишње произведе најмање 900 тона сканка. У овом селу где се килограм наркотика купује за највише 350 евра, годишње се "приходује" око четири и по милијарде евра. Колика је то сума, најбоље се види када се с њом упореди годишњи буџет Црне Горе од око две милијарде евра.