РАСКОЛ РАСКОЛНИКА: Тзв. Црногорска православна црква се поделила у две фракције

Новости онлине

19. 06. 2018. у 11:30

У невладиној организацији Црногорске православне цркве догађа се озбиљан раскол

РАСКОЛ РАСКОЛНИКА: Тзв. Црногорска православна црква се поделила у две фракције

Лав Лајовић, Фејсбук

У невладиној организацији Црногорске православне цркве догађа се озбиљан раскол. Након што је пре неколико месеци та НВО из својих редова искључила свештеника Лава Лајовића под оптужбама да је сплеткарио и „доводио у заблуду верни народ“, у Црној Гори ће, по свему судећи, убудуће бити две тзв. Црногорске православне цркве.


Митрополит тзв. ЦПЦ Мираш Дедеић је, наиме, пре неколико месеци из своје НВО избацио Лајовића и ставио га под „трајну забрану свештенодејства“, али то код Лајовића изгледа није умањило ентузијазам да и даље буде „свештеник“. Напротив, Лајовић који се хвалио да је постао „магистар богословља“ на Протестантском теолошком училишту „Михаел Старин“ у Осијеку наставио је да службује у оквиру своје „Подгоричко-дукљанске епархије“, из које су поручили да више нису дио тзв. ЦПЦ.


Штавише, на састанку тзв. „клирика Подгоричко-дукљанске епархије“ једногласно је одлучено да та организација прихвати омофор (архијерејску одежду) Италијанске православне цркве, конкретно митрополита Володимира који је члан њеног синода, „како би могли легитимно да наставе службу Богу и Црној Гори“.У грамати од 4. јуна митрополит Володимир именовао је оца Лава Лајовића, како је наведено, „Божјом милошћу и вољом светог Синода и Украјинске цркве Кијевског патријархата, за свог архиепископског викара за Црну Гору“.


„Овим синодичким писмом са нашим потписом и печатом потврђујемо пречасном презвитеру оцу Лаву Лајовићу да смо прихватили његову петицију… и одлучили смо да га ставимо као клира наше православне архиепархије и да га унапредимо као предстојатеља Подгоричко-дукљанске метохије. Ми смо га унапредили у ранг протопрезвитера и такође смо одлучили да исти буде наш викар“, стоји у саопштењу.


Из фракције коју предводи Лајовић такође истичу да су уверени да има начина да се раскол у тзв. ЦПЦ ипак може решити „дијалогом, толеранцијом и братским опроштењем“.


Даћемо времена да се Црногорска православна црква која се „негде заплела и скренула са пута… врати Христовој спасоносној јеванђеоској мисији и да се престане себично бавити собом, неким ситним привилегијама, дисквалификацијама и искључивањем нових снага и школованих људи и часних Црногораца…“, наводе из тзв. епархије Подгоричко-дукљанске, додајући да прихватањем омофора тзв. високопреосвећеног митрополита Володимира не престају да се моле за владику тзв. ЦПЦ Мираша „да му Господ да мудрости и снаге“.Оно што нарочито треба нагласити када је у питању раскол у НВО ЦПЦ јесте да је струја тзв. Подгоричко-дукљанске епархије коју предводи Лајовић „благослов“ за своје деловање добила од такође канонски непризнате „Украјинске православне цркве Кијевског патријархата“, која је једна од неколико сличних организација у Украјини, док је једина канонски позната црква у тој земљи заправо Украјинска православна црква, која је са правима широке аутономије под јурисдикцијом Руске православне цркве.


Тиме се, да контроверза када је у питању пројекат тзв. ЦПЦ буде већа, од сада за преимућство у управљању том организацијом у Црној Гори надмећу две струје, и то: нова под вођством „протопрезвитера“ Лава Лајовића подржана од канонски непризнате УПЦ Кијевског патријархата, као и већ годинама позната струја под вођством ткз. митрополита Мираша Дедејића, којем је подршку својевремено пружио такође канонски непризнат Алтернативни синод Бугарске православне цркве.


(rs.sputniknews.com)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

Kant

19.06.2018. 11:55

Украјинска црква, Осијек, Црвени Хрвати, Ватикан, унјати, НАТО... каквом дијаболом мора неко да буде да би веровао у нешто што ови пропагирају...

Рашо

19.06.2018. 12:17

Док човек чита ове небулозе од "титула", "именовања", ... функција, пита се постоји ли и грам части и поштења у ових људи?

Goran Vukovic

19.06.2018. 12:53

Sve će....samo neće ono što jesu.....da budu Srbi.....što i jesu...A kako rade tako će im i biti.

Rajlovac

19.06.2018. 16:07

Šačica plaćenih avetinja. Smije im se cijela CG. Oni su cirkus od NVO. Ludi Miras raspop i par umobolnika....

Зоран Б. Сланкаменац

18.10.2018. 09:18

@Rajlovac - @ Рајловац, браво ! Ви сте једини на порталу употребили прави термин за Мираша - распоп. И сувише је често и упорнозанемаривање праве терминологија на српским медијима. Тиме се, мало по мало, "немарном терминологијом", усађује у главу просечног читаоца "оно што се иза брда ваља", дакле жељени резултат. То рецимо Хрватима, муслиманима иСловенцима не може да се деси а у Србији је честа појава - дакле "има нешто труло у држави Данској"

Nixko

19.06.2018. 23:56

Samo polako, Montenegro će imati 4-5 “pravoslavnih crkava” sekti i jednu jedinu SPC :)