Војно-политички аналитичар Мирослав Лазански сматра да је најављено слање британских војника у БиХ као појачање ЕУФОР-у током предстојећих избора у функцији политичког притиска на Републику Српску.

- Како се баш сад оперативни командант ЕУФОР-а (Џејмс Еверард) сетио да му требају ти војници? Треба видети оперативну структуру тих војника - да ли су обавештајци или су за електронско извиђање, надгледање електронског спектра. Међутим, све је у функцији и у контексту избора на простору Републике Српске - рекао је Лазански за Срну.

Лазански истиче да је занимљив термин који су изабрали Британци, а у контексту писања западних медија да британски војници долазе да би "спречили руско мешање у октобарске изборе", нагласивши да та антируска хистерија није реална.

- То је једна хистерија која влада на Западу и полако прераста у патологију - сматра Лазански.

Он је указао на то да су британске агентуре присутне на овим просторима још из времена пре Другог светског рата и да "стоје иза свега".

- Оне су главне. Ми можемо да причамо да су ЦИА и неки други… Међутим, Енглези раде у тишини, на дуге стазе и имају своју мрежу агената од утицаја у политици - рекао је Лазански.

Британски "Тајмс" објавио је да ће Велика Британија послати 40 припадника војске који ће се придружити Мисији ЕУ и НАТО-а у БиХ како би "спречили руско мешање у октобарске изборе".

(RTRS)