СВЕ више српских бизнисмена и људи са естраде купује некретнине у Црној Гори. "Папири" за странце нису проблем, јер је за формирање власништва довољан само пасош. У Агенцији nekretninа.me кажу да људи из Србије чине око 50 одсто клијентеле, док је распон цена за које се они интересују од 100.000 до неколико милиона евра.

- У 95 одсто случајева људи из Србије купују станове, куће и друге објекте на Приморју, мало мање пазаре на северу државе, док им Подгорица засада није интересантна - истичу, за "Новости", у овој агенцији.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - КУПУЈУ СТАНОВЕ, ОТВАРАЈУ БУТИКЕ: Турски држављани и Црну Гору препознали су као своју могућу нову шансу

Страном држављанину, физичком или правном лицу, читава процедура реализације права на власништво одузима само дан-два. Цена услуга за реализацију брзе процедуре је приступачна. Износ који агенције узимају за услуге не прелази три процента од укупне цене некретнине. За превод докумената купопродаје на страни језик потребно је издвојити око 20 евра за једну страницу. Услуге помоћи локалног адвоката коштаће будућег власника око 300 евра, а такса регистрације уговора о власништву од 90 до 300 евра. Порез за процедуру купопродаје износи три одсто, док су новчани трошкови за регистрацију погодбе у општинском суду и сређивање докумената у катастру до 100 евра.

Годишњи порез на имовину варира од 0,08 одсто до 0,8 процената и зависи од цене и места на којем се налази објекат. Банковно кредитирање је готово немогуће због недовољне развијености кредитно-финансијског система. Тиме је мања могућност отплате на рате ако се стан или кућа купује директно од приватника. Куповина некретнина је законска основа за добијање личних исправа за странце, па после пет година страни власник има право да се кандидује за добијање црногорског држављанства.

Бар

Странац физичко лице може купити објекат - стан, кућу с плацем до 5.000 метара квадратних, пословни простор, и укњижити се као власник. Уколико физичко лице купује земљу без објекта, уписује се у катастру као ванкњижни власник. Правно лице може купити неограничену површину земљишта и књижити се као власник.

У Бечићима, нов једнособан апартман с погледом на море од 54 квадрата кошта 148.200 евра, у Каменову, такође будванској општини, метар квадратни на урбанизованом земљишту за четири виле износи 700 евра.

У Црној Гори тренутно је на снази легализација објеката која истиче 15. јула. Међу власницима нелегалних грађевина су и Срби, за које важи закон као и за Црногорце.

Херцг Нови

ОЗАКОЊЕЊЕ НА РАТЕ

Према незваничним подацима, од око 100.000 бесправно подигнутих објеката у Црној Гори, чак 20.000 су куће чији су власници држављани Србије. Марко Чановић, директор Директората за развој становања, подсећа да је, уколико је бесправно подигнути објекат на државном земљишту, предвиђена могућност откупа уз сагласност државе или општине и плаћање у 240 месечних рата за објекте за основно становања, односно 120 рата за остале. Доказ о плаћању ове накнаде је неопходан услов за легализацију. У приморским општинама плаћају се и накнаде регионалном водоводу, највише у 36 рата.