БиХ: У Јасеници се грaди нoви прaвoслaвни светионик (ФОТО)

Вид Благојевић

04. 06. 2018. у 18:19

У селу Јасеница, код Сребреника, у Федерацији БиХ данас почела обнова цркве старе више од 120 година

БиХ: У Јасеници се грaди нoви прaвoслaвни светионик (ФОТО)

Фото: Вид Благојевић

У селу Јасеница, код Сребреника, у Федерацији БиХ данас је почела обнова цркве, старе више од 120 година.


Последња молитва у овој цркви обављена је 1983. године и од тад је препуштена зубу времена, због чеага је изгубила функцију. Црква посвећена апостолима Петру и Павлу добиће до краја године некадашњи изглед.


Да би црква у Јасеници засијала пуним сјајем било је потребно срушити је до темеља. Само је остао звоник на коме се налази крст донесен из Јерусалима.


- Ово је мој прадјед Јово у тадашње вријеме дао 21 дулум, и 4 пара волова за цркву. Црква се тада правила на самарима, у септима дошен камен. Било је тешко па ипак су направили ову цркву.Овдје је до 1945. била основна школе а данас, данас нас нема - присјећа се Радислав Милаковић како је његов прадједа радио на градњи цркве у 19. веку.


Данас цркву граде велике и савремене машине.Садашњи и некадашњи мјештани Јасенице, Потпећи, Драгуње и Тиње желе обнове храм стар готово вијек и по и њихов родни крај поново добије посебно духовно средиште , гдје ће се као некада окупљали.За изградњу цркве потребно је 300 хиљада марака.Макета будућег храма


- Што се тиче средстава за изградњу ове цркве највише очекујемо од мјештана ова четири села. Осим тога обратићемо се и руководству општина у Српској гдје су након рата своја нова огњишта нашли бивши мјештани нашег краја.Посебно морам да истакненм велику и огромну помоћ општине Сребреник, која је већ издвојила 50 хиљада марака за изградњу пута до цркве који до сада није постојао – напомиње Јово Новаковић, председник Одбора за обнову цркве у Јасеници.


Крст из Јерусалима


Обнова цркве добија на значају и због слабог повратка Срба, због тога су обећали помоћ и у наставку изградње.- Кад је у питању изградања односно реконструкција овог православног храма, то има значајну материјалну, духовну али симболчку поруку.Нажалост повратак Срба тече слабо на овом подручју. Ми чинимо све да се на нашој општини нико не осјећа запостављено. Морамо живети као што смо вековима живели а ова црква је сведок того времена – истиче Нермин Турсић заменик начелника општине Сребрник


Некада је порта цркве Светог Петра и Павла била место окупљања Срба.


- Ми који смо ту очекујемо да се врате на своју дједовину. Она се не смије оставити, нити заборавити. Морамо као некада поново се окупљати о сваком значајнијем празнику, ту се молити Богу, вјенчавати, обављати крштења. Ја моран бар још једном заиграти моравац испред цркве - нада се старина Јово Миљић(75) из Драгуње.Према плану градње црква Светог Петра и Павла требало би да се заврши до краја године. Грађевинске радове изводи предузеће „Браћа Мићић“ из Модриче. Пре ратних сукоба у Јасеници, Потпећи, Драгуњи и Тињи живело је око 7.000 Срба. Данас у ова четири села, према процена, живи само 300 грађана у седамдесетак православих домова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације