Чувар ћирилице из Даниловграда одбранио своје радно место

В. КАДИЋ

25. 05. 2018. у 10:02

Чувар ћирилице из Даниловграда одбранио своје радно место

Транспарент који су у холу школе поставили ученици

Професор из Даниловграда Југослав Благојевић "преживео" дисциплински поступак. Није дозволио ђаку да прочита школско обавештење написано латиницом

ЗАХВАЛАН сам ученицима што су стали уз мене. Њихова подршка ми је најбитнија и њу доживљавам као награду за дугогодишњи рад. Све остало је мање важно. Преживео сам напад лоших режисера и први пут у својих 40 година рада морао да изађем пред "дисциплинце". Све је требало да се заврши напречац и да ми се решење о престанку радног односа донесе у најкраћем року - пре одржавања локалних избора у Даниловграду, а који су заказани за недељу 27. мај.

Прочитајте још: Даниловград: „Суде” професору због спора око ћирилице и латинице

Овако у разговору за "Новости" Југослав Благојевић, професор математике у даниловградској гимназији "Петар I Петровић" коментарише догађај који је на ноге подигао просветаре не само у Бјелопавлићима, него и другим црногорским срединама. А све је "пукло" када наш саговорник није дозволио дежурном ученику да на часу прочита школско обавештење које је било написано на латиници. Реаговала је управа школе која је покренула дисциплински поступак против професора због теже повреде радне обавезе. Међутим, седница комисије је прекинута јер је затражено изузеће правнице која је покренула поступак, па је професор "преживео процес" и остао на послу.

- Више пута сам упозоравао надлежне да латиница није спорна, али јесте то што се крши моје и уставно право ученика да саопштења буду писана на оба писма. Предлагао сам да се саопштења пишу наизменично, ћирилицом и латиницом. И не сам ја, него и Ђачки парламент, Канцеларија омбудсмана и просветна инспекторка, али директорка то није уважила, иако је надлежне институције обавестила да испуњава налоге и препоруке. Довољно је погледати огласну таблу где се лепо види да су обавештења углавном написана на латиници. Чак и државна химна "Ој, свијетла мајска зоро" - каже Благојевић. - Најбољи одговор на целу фарсу дали су моји ученици који су права будућност Даниловграда и Црне Горе.

Професор је у новинске ступце ушао прошле године када је са својим ученицима јавно стао у одбрану ћириличног писма. На дан школе, 31. октобар, гимназијалци обучени у плаве мајице са натписом "Ћирилица наше писмо" послали су поруку онима који је прогањају. Ученици су том приликом поставили велики транспарент на коме је писало: "Свети Петре, каљају ти лице, школа твоја нема ћирилице"!

- И тада сам био уз ученике. Поносан што су дигли глас за одбрану нашег писма. Надлежнима сам предложио да уведу као обавезни изборни садржај предмет "Ћирилица наше писмо", али није добило "зелено светло". За тај садржај, веровали или не, пријавио се 121 ученик другог, трећег и четвртог разреда, што је најбољи одговор какво је расположење према ћирилици наших ученика - додаје Благојевић.

Ученици гимназије "Петар Први Петровић"

Није ово први пут да се чује за ову школу. Само један перформанс матураната на годишњицу НАТО бомбардовања СРЈ, у чијем граду је војник из Србије Саша Стајић био прва жртва агресије, подигао је на ноге Владу Црне Горе и Министарство просвете. Надлежни су запретили казнама, а матуранти им поручили да ће бојкотовати наставу. Тадашњи директор Славица Павићевић послата је у пензију одлуком министра просвете, јер није хтела да казни ђаке.

Југослав Благојевић

ПРИЈАТЕЉ

ИСТИЦАЊЕМ транспарента "Професор, педагог, пријатељ Југослав Благојевић" на великом одмору у холу школе, тридесетак ученика гимназије "Петар I Петровић" дало је подршку свом предавачу. Они су три сата стрпљиво чекали да се заврши седница комисије за дисциплински поступак. Када су чули да је она прекинута били су одушевљени, скандирајући професорово име.

И Удружење "Ћирилица" из Подорице дало је пуну подршку овом просветном раднику у одбрани ћириличног писма. Упутили су писмо директорки Латковић захтевајући од ње да обустави "сваки вид прогона професора Благојевића", али и осталих његових колега и ђака.

ПРЕПОРУКА ОМБУДСМАНА

У ПРЕПОРУЦИ омбудсмана Снежане Мијушковић стоји да Министарство просвете треба да предузме све мере у циљу очувања ћириличног писма и да обезбеди да образовне установе у својим саопштењима и обавештењима употребљавају и ћирилицу. Гимназији је препоручено да предузме активности како би се јавна обавештења за ученике и наставнике штампала на оба писма, да промовише и подстиче активно учешће ученика у доношењу одлука које се њих тичу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

Драгољуб Збиљић

25.05.2018. 10:55

После 1954. године почело је смишљено од власти замењивање српске ћирилице хрватском латиницом у језику Срба широм југословенског простора, па и у самој Србији. На тај начин је насилно (уз политичку подршку) замењивано српско писмо и данас ин у Србији тек постоји остатак ћирилице од десетак процената. Све друго преплављено је гајицом. То се у Србији догађа и данас иако је уставно, на папиру ћирилица заштићена. Али Устав се не спроводи. Сви који се залажу за ћирилицу трпе тортуре већ 70-ак година

Вук Караџић

25.05.2018. 11:25

Капа доле пред Професором и његовим ђацима. Није још све изгубљено.

Marko Majstorovic

25.05.2018. 16:56

svakako da je ucenje cieilice obavezno kako u srbiji tako i u crnoj gori, republiku srpsku podrazumevam! cirilica nikada nece izaci iz nasih osnovnih skola, i svi cemo je nauciti! medjutim, mi imamo srecu da ucimo i latinicu koja je medjunarodno pismo pa smo opismenjeni i njome... mi ako malo bolje sagledate mozemo da se zezamo :-) malo cirilica, malo latinica.. nek pise kako kome volja, bitno je da znamo oba pisma! neki znaju samo jesno :-) znamo mi dobro koji.. :-)

Вуковац

26.05.2018. 03:20

@Marko Majstorovic - Ти си изгледа друже Марко побркао лончиће између енглеске и хрватске латинице.

* КОМЕНТАР *

25.05.2018. 17:52

Не дај се професоре, не дајте се децо!!! Бог вам дао здравља и среће поред храбрости коју већ имате!!!

Mиро Марковић

25.05.2018. 17:56

Браћо и сестре Срби, није наше писмо "ћирилица", то је "србица". Како то сад? Ево доказа. На златном печату краља Строимира његово име је угравирано на Србском писму и по Србском календару. Грцки калуђер Ћирило је рођен 828. године. Дакле, једно дете од две године не може да измисли и напише србску азбуку. То је ноторна лаж, коју су Србима мукло подметнули Грци и Ватикан, а неуки Срби ту лаж славе. Чак су Ћирила прогласили за светца, мада он нема благе везе са србским писмом.

Дарко

25.05.2018. 23:55

Свака част овој деци по ко зна који пут се залажу за своју културу и писмо. Док наша деца у Србији углавном на ћирилицу гледа као на нешто туђе и застарело. Учити латиницу али избацити је из устава као српско писмо. Један народ једно писмо.

Дејан Свитац

26.05.2018. 08:05

Ви сте Миро делимично управу, међутим да Светих Ћирила и Методија није било, ми би сада на латинском писму изучавали тај печат и многи данашњи Срби исмејавали би то чудно писмо Строимирово. Ето тако и Вук Караџић.Многи га критикују како је упропастио српско писмо, а ја их питам: ако је та Вукова ћирилица толико лоша, што се за 150 година није нашао Србин који ће да реформише азбуку да садашњим Србима буде добра? Све то је теоретисање, а господин Југослав Благојевић нам показује како се брани Ћ!

Дејан Свитац

26.05.2018. 08:10

Коментаре господина Збиљића увек прочитам, али се запитам да ли нешто упракси предузима како би заштитио ћирилицу? Писање књига и теоретисање није лоше, међутим осим неколико реакција у виду "лајкова" не постиже се већи ефекат, а то за српско писмо није довољно. Потребно је радом и личним примером представљати значај очувања ћирилице и указивати конкретним примером. Удружење Српка ћирилица то годинама уназад ради и постиже вредне резултате, баш као што то у ЦГ ради господин Благојевић.

свака част

10.08.2018. 21:40

Тек сада сам прочитала овај чланак - дивни млади људи и њихов сјајни професор, у традицији најбољих генерација! Имамо у кога да се уздамо, они су већ сада лучоноше! Даниловградска гимназија је светла тачка у Црој Гори којих треба да је много више! Живели и све најбоље!