Игало: Стигао нови ултразвук са сондама

В. ВУЈНОВИЋ

16. 04. 2018. у 13:53

Игало: Стигао нови ултразвук са сондама

Институт "Игало" добио нове апарате

За обнову медицинске опреме у институту "игало" издвојено 170.000 евра. Завршена и обука кадра. Сарадња са београдским центрима

ЗА обнову медицинске опреме, након 35 година у Институту "Игало" издвојено је 170.000 евра, како би се знатно побољшао ниво услуга. У ову установу долазе и странце, највише из Норвешке, Шведске и Немачке.

- Сва опрема је монтирана, а завршена је и обука кадра. Успостављена је сарадња са Институтом за кардиоваскуларне болести "Дедиње", а ускоро ће бити и са Војномедицинском академијом у Београду - рекла је Гордана Рајовић, директорка Института "Игало".

Сасвим су опремљени кардиолошки кабинет, купљен је ултразвук са сондама за све делатности Института, холтер крвног притиска и холтер ЕКГ, седам ергобицикала, као и трака и бицикл за дијагностику, апарат из области неурологије и два спирометра.

Прочитајте још: Радници Института Игало страхују од приватизације

За ову опрему су се, према речима Гордане Рајовић, определили јер кардиологија није обнављана три деценије, а кардиоваскуларне болести предњаче у Црној Гори, као и у свету. Нове услуге ће засада плаћати и грађани Херцег Новог, али је Гордана Рајовић наговестила да ће са Фондом здравства настојати да склопе уговор који би те трошкове покривао.

Медицинска директорка Института Марина Делић истакла је да су у Институту увек пацијенте збрињавали у целости, а већина грађана старијих од 60 година уз реуматолошке имају и кардиоваскуларне и респираторне хроничне болести.

- За оно што прелази наше надлежности пацијенте упућујемо у друге медицинске установе, али је тенденција да достигнемо терапијске стандарде које од нас захтева Европа. Како смо се доказали у знању када је у питању рехабилитација, у обавези смо да стално напредујемо и у другим областима и да достижемо те стандарде - објаснила је Марина Делић.

Доктори Мрачевић, Делић и Славић


Прочитајте још: Институт Игало након 35 година обнавља медицинску опрему

Директор маркетинга Никола Мрачевић информисао је да ће до краја недеље бити попуњени сви капацитети главне зграде, а са отварањем солитера 10. маја имаће 550 гостију, у оквиру старе зграде. У новој згради почео је инострани програм, а први су дошли гости из Холандије.

ЛИЦЕНЦА

ИНСТИТУТ је добио и лиценцу за отварање Центра за научноистраживачки рад. Почела је и реализација првог пројекта у коме су партнери Медицински факултет из Подгорице и Технолошки факултет из Осијека, као и др Иван Лакићевић из Аустралије - навела је начелница Центра Верослава Славић. Реч је о пројекту који се односи на реуматске и кардиоваскуларне болести.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације