Званична делегација Бугарске православне цркве предала је Благодатни огањ из Јерусалима делегацији самопроглашене Македонске православне цркве.

Како се наводи, сусрет се догодио на аеродрому у Софији.

Претходних година, верска заједница која се одвојила од Српске православне цркве и прогласила своју аутокефалност, добијала је Благодатни огањ од представника Грчке православне цркве.

“Присуство представника македонске цркве на аеродрому у Соифији, у низу догађаја у којима централну улогу има Благодатни огањ, оцењено је као веома значајно“, наводи портал Софија глоуб.

Јерусалим:Хиљаде верника дочекало силазак Благодатног огња (ФОТО+ВИДЕО)

Догађајима није присуствовала делегација пловдивског митрополита Николаја, који је противник осамостаљења Македонске православне цркве, а “историјски моменат“ се догодио и без присуства представника Руске православне цркве, који су традиционални савезници Српске православне цркве.

Митрополит Антониј је рекао да је давање Благодатног огња представницима Македонске православне цркве “порука братске и Христове љубави, која се даје свакоме ко се појави у вери“.

Македонски митрополит Иларион је рекао да је делегација МПЦ стигла у Софију уз благослов бугарског патријарха Неофита.

"ОЈ,КОСОВО, КОСОВО" СЕ ОРИЛО ЈЕРУСАЛИМОМ: Верници певали носећи крстове (ВИДЕО)

Подсетимо, Македонска православна црква је 1967. године прогласила своју аутокефалност, а њен статус је и даље под знаком питања јер је не признају ни Српска православна црква, нити Екуменски патријархат у Истанбулу.

Подсетимо, пре неколико месеци је Дојче веле пренео текст у ком се наводи да је МПЦ упутила писмо Бугарској патријаршији са молбом да јој буде такозвана “мајка црква“ и да је представља пред другим православним црквама.

Извор: Б92.нет