У манастиру Режевићи надомак Петровца, постоји документација која потврђује да су Карађорђевићи откупили "сваки педаљ земље", - казао је у Будви митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

- Имовину краљевске породице Карађорђевић која је отета непосредно после Другог светског рата, природно треба вратити власницима, али и свима другима којима је узета имовина одлукама комунистичких власти друге Југославије. - Отето је проклето, па га ваља вратити, и Карађорђевићима, и, ако нешто имају, потомцима Фрања Јосифа, и Петровићима, и наравно обичним грађанима - додао је Амфилохије. Прем његовим речима комунисти су одузимали за народ и онда је то било разумљиво, али су сада "неокомунисти" то приватизовали. То је нова буржоазија, која је све присвојила.

Ова изјава црногорског владике дата током недеље која остаје за нама, долази у време када је актуелизован случај имовине југословенске и српске династије Карађорђевићима у Црној Гори.

Престолонаследник Александар и његова супруга Катарина, траже већ подуже да им се врати вила "Милочер", некадашња летња резиденција поменуте династије, помоћни објекти, као и земља у Милочерском парку и на Светом Стефану.

Прочитајте још: Режевићи: Забранили обнову храма

Захтев за повраћај имовине правни заступници Карађорђевића су поднели поодавно. Комисија за повраћај и обештећења општине Будва је 2007. године одбила захтев, а потом је то учинила и Регионална комисија за повраћај у Бару, истичући да не постоји црногорски акт којим је спорна имовина одузета. А она је одузета одлуком тадашње Народне скупштине ФНРЈ 8. марта 1947. године. Уследила је жалба другостепеном органу, а адвокати Карађорђевића кажу да ће, уколико црногорски судови не усвоје захтев, правду тражити у Стразбуру.

Карађорђевићи су купили земљу од мештана углавном, а краљица Марија је у летњиковац уложила 4,5 милиона ондашњих динара. Градња је финансирана из државне благајне. После рата летњиковац је претворен у хотел "Милочер" у којем је повремено боравио и Јосип Броз, примајући ту стране државнике.

Прочитајте још: Црногорци отимају Острог од СПЦ

У међувремену су хотели "Вила Милочер" и "Краљичина плажа", која је саграђена осамдесетих година на земљишту које траже Карађорђевићи, издати у закуп грчкој компанији "Адријатик пропертијес" на 42 године.

Манастир Режевићи


ПОДЕЛА ИМОВИНЕ

ИЗ Владе Црне Горе су управо саопштили да ће током ове године доћи до приватизације у ХГ "Будванска ривијера", која је у државном власништву. Предузеће ће бити подељено на два дела. На продају ће бити хотели "Могрен" и "Александар" у Будви, Туристичко насеље Словенска плажа у овом граду, и хотели "Кастел ластва" и "Палас" у Петровцу. У државном власништву ће остати град-хотел Свети Стефан и "Вила Милочер".