Радници Института Игало страхују од приватизације

В. ВУЈНОВИЋ

07. 03. 2018. у 17:50

Радници Института Игало страхују од приватизације

Институт Игало у Црној Гори

Запослени у чувеној установи реаговали поводом продаје већинског пакета акција. Бојазан изазива став Срђе Кековића из УСС у вези са најављеним тендером

НА најављено расписивање петог тендера за приватизацију Института Игало односно продају већинског пакета акција који је у власништву државе, реаговали су чланови синдиката ове познате здравствено-туристичке установе.

- Очекујемо да се очува делатност Института и постојећа радна места, као и да се обезбеде примерене зараде и бољи услови рада - пишу синдикалци и наводе да су из средстава јавног информисања сазнали да је планом приватизације за ову годину обухваћен и Институт, што је обесхрабрујуће. - Да ли ће се очекивања запослених остварити приватизацијом, докапитализацијом или очувањем постојеће власничке структуре не одлучују радници, већ је сва одговорност на власницима и широј друштвеној заједници, с обзиром на значај и улогу Института Игало у Црној Гори.

Они наводе да бојазан изазива и чињеница да је Срђа Кековић из Уније слободних синдиката, иначе члан Савета за приватизацију, издвојио мишљење у вези са предложеном приватизацијом.

- С обзиром на његову улогу у Савету и да се стара о интересима радника, његово издвојено мишљење нам не улива оптимизам - објашњавају запослени у Институту.

Истим поводом реаговали су и из "Новске листе", чланице херцегновске владајуће коалиције која у општинском парламенту има три одборника. Они предлажу да Општина Херцег Нови откупи деонице и постане већински власник Института, јер је, како истичу, идеја Општине адекватан развој града и здравственог туризма, по чему је препознат и Институт и ван граница Црне Горе и региона.

Срђа Кековић

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Институт Игало након 35 година обнавља медицинску опрему

На тај начин, сматрају у "Новској листи" "бенефите би добили грађани Херцег Новог, а не тајкуни из сенке и такозвани инвеститори". Из "Новске листе" обаћавају да ће се свим расположивим средствима борити да Институт не доживи судбину Боке, "Бродоградилишта", Војне болнице Мељине, "Првоборца", "Јужног Јадрана", "Винопромета" и других гиганата некадашње херцегновске привреде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације