Инцко: Босни потребно мање Дејтоне и више Брисела

Танјуг

22. 02. 2018. у 11:51

Инцко: Босни потребно мање Дејтоне и више Брисела
Високи представник међународне заједнице у интервјуу аустријској агенцији АПА, казао да ЕУ мора да појача своје присуство на Балкану, јер ће у супротном тај простор попунити други
Високи представник међународне заједнице у Босни и Херцеговини Валентин Инцко рекао је да би желео за Босну мање Дејтона, а више Брисела.

Инцко је, у интервјуу аустријској агенцији АПА, казао да ЕУ мора да појача своје присуство на Балкану, јер ће у супротном тај простор попунити други.

Прочитајте још:Изетбеговић: Србија и Хрватска позивају на сукобе; Вучић: У БиХ да мање користе речи оптужби

„У будућности треба да буде мање Дејтона и више Брисела“, поновио је Инцко, који је уверен да ће бити промене Дејтонског споразума, али додаје да то тренутно није реално и да пре свега председник РС Милорад Додик неће прихватити „Дејтон 2".

Он тврди да постоји потреба за то и истиче да компликовани механизми, које предвиђа Дејтон, морају бити реформисани, а, према његовим речима, неопгодне су и промене у структури Председништва, те да је пре свега потребно ојачати функционалност институција.

Прочитајте још:СКАНДАЛ У САРАЈЕВУ: Месић дражи од Памука

До сада је политика, због тих структура, често била паралисана и у будућности могло би се тежити ка једном председнику и два заменика, при чему би председник имамо мандат од четири године, а након тога би могло доћи до ротације, предложио је Инцко.

Сличан модел предлаже и за функцију премијера, али додаје да то у овом тренутку није реално.

Он упозорава да ЕУ Балкан, а пре свега Босну. не сме испустити из вида.

„И ја као високи представник морам се полако повући, а ако ЕУ не попуни тај простор онда ће други доћи“, упозорио је он.

Просперитетна и стабилна Босна, према мишљењу Инцка, је и даље могућа.

Инцко је, поводом данашње посете шефице аустријске дипломатије Карин Кнајсел сарајеву, подсетио да је Аустрија у Босни виђена као поудзан партнер.

Када је реч о ставу аустријског вицеканцелара Хајнц-Кристијана Штрахеа у вези статуса РС, Инцко је рекао да је добро што су шефица дипломатије и канцелар Себастијан Курц подвукли да „Босна остаје каква јесте и да нема промене политике према тој земљи.

„Све друго би могло дестабилизовати цео Балкан и тиме би неке друге тежње могле бити поново активиране, а то не би био добар развој“, рекао је он.

Штрахе се, у ранијем интервјуу медијима Српске, изјаснио за право на самоопредељење српског народа, као и оценио да БиХ нема позитивну будућност.

„Мој задатак је да земља опстане. Ако дође до одступања то не могу толерисати или прихватити“, казао је Инцко везано за наводне сепаратистичке тежње РС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (17)

тлн

22.02.2018. 11:59

Републици Српској су потребни Москва и Минск, ви нас уопште не занимате!

тлн

22.02.2018. 12:03

Ово је веома интересантно! Јел се Додик састане са Лавровом, Рогозином или Путином, одмах се мора јавит некаква натофашистичка склапашћина и директни потомак сс-ОВАЦА са "новом идејом".

Goran

22.02.2018. 12:10

Prvo odlucite sta hocete prvo Dejton dobar sad vam ne valja nekada se za ovakve izjave gubila glava drzavnici su znali sta smeju a sta ne smeju za stolom da laprdaju... Danas drzave ne postoje oblasti kojima svakodnevno dajete nova imena i nadimke vode vasi poslusnici a vi u 21 veku izmisljate toplu vodu i od nas naroda ocekujete Nobela...

Lux

22.02.2018. 12:19

Гледај ти своја посла Инцко,а Републику Српску остави на миру! Што прије да се вратиш кући и са собом понесеш мандат високог представника. Не треба више никоме у БиХ, а понајмање нама у Републици Српској!

Србима; Србији и Републици Српској...

22.02.2018. 12:22

... је потребно много више Русије, Кине и осталих Србима блиских, пријатељских и добронамерних земаља и народа а много мање (или никако) подлих, перфидних, безобразних, лицемерних, злочиначких окупационих гауалајтера, тзв. ниских представника, попут поменутог конвертите Инцка (некад Словенца, а сад задртог аустријског, германо-американизованог "оберштурмфирера", да се и не помињу њему слични западњачки "милосрдни" бриселско-вашингтонски, бомбардерски НАТО "анђели" из 4. глобал-фашистичког рајха.

гебелсовска географија Моргана Фримена

22.02.2018. 12:26

Босни је потребно мање Инцка. И отцепљење Републике Српске од тог калифата.

Raca Milosavljevic

22.02.2018. 13:41

... eto kako razmislja gospodin Incko,slovenac iz Austrije ... u Austriji se bori za prava slovenaca,ali na Balkanu ta ista pravila ne vaze,odnosno neki imaju veca prava,drugi nikakva ... ne ulazimo u to za koja mesecna primanja se bori za tu pravdu po nekim starim arsinima jos iz vremena Austrougarske ...neka se seti Mihajla Pupina,od njega bi mogao da nauci sta su ,,primeri cojstva,a sta junastva" ...neka je ziv i zdrav ...

мане

22.02.2018. 15:17

За мање Дејтона, а више Брисела, потребно је изменити дејтонски споразум.На измену истог потребан је пристанак најмање четири државе и три народа у БиХ.Дакле сви да пристану, концензусом.Господин Инцко веома добро зна да је то не могуће, али инсистирање на томе осигурава његов останак у БиХ, па и привилегије, и.....

milan lala

22.02.2018. 17:14

BIH je potrebno apsolutno ispunjavanje onog sto pise u mirovnom sporazumu iz "dejtona "., a tebe i tebi slicne iz tzv medjunarodne zajednice potrebno expresno najuriti iz BIH , jer ste i vste glavna i jedina prepereka miru i saradnji u BiH .

Деус

23.02.2018. 10:19

Дејтонски споразум чува мир , а Инцко плату . Значи Инцка најманје , а Дејтон по споразуму . Еу ? Можда никад , а вероватно без Дејтона ни тад.