ГРАДСКА управа Града Сарајева почетком фебруара једногласно је донела одлуку да прогласи књижевника и нобеловца Орхана Памука почасним грађанином Сарајева, али је после десетак дана ту одлуку напрасно повукла и одлучила да се награда уручи бившем хрватском председнику Стјепану Месићу.

Иза приче око награде одиграла се права политичка борба, јер је Орхан Памук велики критичар актуелне власти у Турској. Због тога је, на иницијативу СДА, чији су лидери блиски са турским председником Реџепом Ердоганом, поново гласано и одлучено да награда иде у руке некадашњем председнику Хрватске.

За Памука је речено "да није довољно урадио за Сарајево"!

Дамир Узуновић, директор издавачке куће "Бајбук" која је као екслузивни издавач Памукових дела за БиХ позвала славног писца да дође у радну посету, па и иницирала добијање награде, каже, за "Новости", да је сада нобеловцу послaта порука да није добродошао у Сарајево.

Прочитајте још - Месић добио појачану полицијску заштиту

- Позвали смо га да дође у радну посету и погледа одређене документе за филм о рату у Сарајеву. Онда се, са невладином организацијом "Амадеус", родила идеја да Памука предложимо за почасног грађанина - објашњава Узуновић. - Иницијатива је једногласно прошла у Скупштини Кантона Сарајева почетком фебруара, да би након неколико дана била поништена

ДАЛЕКО СЕ ЧУЛО
ПРИЧУ о одузимању признања нобеловцу објавио је и британски "Гардијан" са недвосмисленим насловом "Притисак из Турске довео до промене одлуке да Сарајево да признање Памуку". "Гардијан" је позвао и Канцеларију градоначелника Сарајева за објашњење, али им нико није одговорио.

Ову велику почаст, уместо Памука, треба да добије Стјепан Месић, што је, по мишљењу нашег саговорника, "тотално погрешно, јер се не може тек тако мењати добитник награде".

Ипак, Узуновић сматра да је цела прича око наводног утицаја Анкаре да се повуче награда Памуку натегнута јер, каже наш саговорник, влада Турске и даље финансира преводе дела свог нобеловца на све језике света.

Памук, засада, није отказао посету Сарајеву, планирану за крај марта.

- Надам се да ће прорадити његов познати инат и да ће доћи. Што се нас тиче, он је добродошао у Сарајево и БиХ. Чекамо га - каже Узуновић.СТРАХ ОД ЕРДОГАНА

САМИР Фазлић, одборник Наше странке у Скупштини Сарајева, одлуку о стопирању додељивања награде тумачи као континуитет политике СДА додворавања Ердогановом режиму.

- Одлука Градске управе да се Орхану Памуку ускрати ова почаст условљена је његовим противљењем политици турског председника. Противљењем политици затварања неподобних интелектуалаца, књижевника, новинара, али и његовим отвореним писањем о стравичном злочину над Јерменима - каже Фазлић и пита се која је доња граница политичког обзира или страха од замерања страним политичким моћницима.