АЛЕКСАНДАР Пејовић не може имати статус амбасадора јер је прекршио Закон о спречавању корупције, што је неуставно, утврдила је Агенција за спречавање корупције (АСК). Одлучујући по пријави Центра за грађанско образовање (ЦГО), АСК је потврдио да је Пејовић незаконито примао месечни додатак у нето износу од 3.168 евра (3.599 евра бруто) од маја 2017. године.

- Пејовић је остварио материјалну корист у виду посебног додатка на основну зараду као амбасадор у мисији Црне Горе при Европској унији. То је остварено на основу Уредбе о посебном додатку на основну плату, посебним накнадама трошкова и другим примањима за време рада у дипломатско-конзуларним представништвима, а та уредба се односи само на лица која су запослена у дипломатско-конзуларном представништву у иностранству, те је тако јавни интерес подредио приватном интересу, супротно одредбама Закона о спречавању корупције - наводи се у решењеу АСК.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ИМА СЕ, МОЖЕ СЕ Ђукановић запослен у својој фирми са платом 1.500 евра

Агенција упозорава да председник Црне Горе још није донео указ о Пејовићевом опозиву.

- Обављајући две функције, министар европских послова повредио је Устав Црне Горе, који у члану 104 јасно забрањује председнику и члановима Владе да врше посланичку и другу функцију. Обављајући функцију амбасадора као другу јавну функцију, министар европских послова додатно остварује свакомесечну материјалну корист у виду посебног додатка на основну зараду од 3.168,25 евра нето, чиме је јавни интерес подредио приватном интересу који се огледа у значајном новчаном износу - навели су у АСК.

Центар за грађанско образовање је 1. фебруара тражио од премијера Душка Марковића да разреши дужности Пејовића. Према подацима до којих су дошли, министар месечно прима укупно 4.690 евра од маја прошле године. Уз то, плаћен му је смештај у Бриселу, за чији је месечни закуп из буџета добијао од 1.936 до 2.497 евра.


ПЕЈОВИЋ: СВЕ ПО ЗАКОНУ

- Функцију министра и главног преговарача о приступању Црне Горе ЕУ обављам у складу са законом. ЦГО се врло често бави мојом личношћу, а не оним за шта је овлашћен као невладина организација. Жао ми је што се толики труд и енергија улажу у нешто што су неосноване и непотребне инсинуације - казао је Пејовић.