Словеначки министар спољних послова Карл Ерјавец изјавио је данас у Софији да Хрватска "непоштовањем" арбитраже о граници са Словенијом даје негативан пример осталим државама западног Балкана на њиховом путу у ЕУ, због чега би он могао бити успорен.

"Хрватска не поштује арбитражну пресуду, чиме земљама у регији даје изузетно негативан сигнал", казао је Ерјавец за СТА, додавши да Хрватска осим са Словенијом има отворена гранична питања и са Србијом, Црном Гором те Босном и Херцеговином, па тако према његовим речима представља "главни проблем" кад су у питању гранични спорови у регији.

Ерјавец, међутим, заборавља да каже да Хрватска има граничних спорова са свим својим суседима републикама бивше СФРЈ.

Иако су према мишљењу Бадинтерове комисије границе бивших република постале међудржавне границе остало је на пример између Хрватске и БиХ отворено питање да ли је граница на свим местима правилно утврђена, или с Црном Гором отворено питање разграничења на мору.

Прочитајте још - Ерјавец: Хрватска полиција крши суверенитет Словеније


"ЕУ увек истиче значење владавине права, а овај случај показује да Хрватска не поштује ниједно начело које је важно за улазак у ЕУ'', казао је Ерјавец, додавши да Загреб тиме даје потенцијалним чланицама на Балкану негативан пример.

"Њена је порука заправо да се може бити у ЕУ-у без поштовања одлука арбитража и међународног права, што је засигурно врло негативан сигнал", казао је шеф словеначке дипломатије који присуствује неформалном заседању европских министара за спољне послове с кандидаткињама за чланство, посвећеном новој стратегији Европске комисије за ширење на регију.

Како преносе словеначки медији, Ерјавец је у свом делу расправе нерешена гранична питања држава кандидаткиња с Хрватском навео као главни проблем који би могао успорити предвиђање да би прве нове државе из регије на путу за чланство могле закључити своје преговоре до 2025., рекавши да то није реално.

"Хрватска се пред улазак у ЕУ обвезала да ће признати резултат арбитраже, а сада каже да то више не важи. Ако то постане пракса, не треба очекивати да би Србија која с Хрватском има још већи проблем него Словенија могла постати чланицом у предвиђеном временском оквиру", казао је Ерјавец, пренели су словенски медији.